Tidligere bonde Sigurd Hanssen fra Hemmingsjorda forteller at mange turgåere lurer på hva arrene etter torving i marka egentlig er for noe.

– Det er nok de rette kantlinjene i myra de reagerer på, noe som viser at det sannsynligvis er menneskeskapt, mener han.

Sigurd Hanssen har selv hentet vinterbrensel fra myra. Siste gang såpass sent som 1953.

– Familien vår skar ut torv på det som kalles for Henningsjordhøgda, men hvor mange generasjoner av familien som har hentet torv der vet jeg ikke. Men det går nok langt tilbake i tid.

Hemmingsjordhøgda er da også første stopp i kulturvandringen som Sørreisa Historielag arrangerer tirsdag 27. juni.

– Vi har fått med oss Sigurd Hanssen, som har stor kunnskap om hvordan torving foregikk, til både å vise hvordan dette ble gjort og fortelle om det. Denne kulturvandring er åpen for alle som vil være med, og selvsagt koster det ikke noe å delta på den, forklarer leder Dag Martinsen i Sørreisa Historielag.

Historisk grunn

Etter at seansen på Hemmingsjordhøgda er ferdig fortsetter turen til Kjosen ved Finnfjordvannet, der Sigurd Hanssen har hytte. Også her er det Hanssen som skal føre ordet, men han ønsker ikke å røpe så mye av det han skal snakke om.

– Jeg tror at jeg på forhånd nøyer meg med å fortelle at dette er et gammelt historisk sted som det er veldig mye å berette om, sier han.

På dette stedet, som er endepunktet for kulturvandringen, disker Sørreisa Historielag opp med kaffe og vafler.

Ukjent for mange

Sigurd Hanssen og Dag Martinsen tror at det er ganske mange som ikke kjenner til at torving foregikk.

– At mange unge mennesker ikke kjenner til denne måten å skaffe vinterbrensel på er naturlig, dette skjedde jo lenge før deres tid. Men jeg har også et inntrykk av dette er ukjent også for en god del bra voksne mennesker, mener Sigurd Hansen.

Barn ble også sysselsatt når torv skulle tørkes og bringes til gård.

– Når torvbrikkene skulle tas i bruk var det barnas oppgave brekke dem i fire deler ved hjelp av en spesiell anordningen. Hvis ikke dette ble gjort fikk man ikke dem ikke inn i oven, forklarer Hanssen.

VERTSKAP: Tidligere bonde Sigurd Hanssen (tv) skal vise fram hvordan torvingen foregikk på Hemmingsjordhøga i Sørreisa før i tiden. Her sammen med leder i Sørreisa Historielag, Dag Martinsen, som lover servering av kaffe og vafler på kulturvandingen førstkommende tirsdag 27. juni. Foto: Reidar Ingebrigtsen Foto: Reidar Ingebrigtsen