– Den nedskrevne historien om Finnsnes er fragmentert og har aldri vært samla. Ideen om bok har modna lenge, og utviklinga etter Finnsnes fikk bystatus i 2000, gjør at synes jeg det er på tide å hedre det gamle. Hvis det ikke tas affære nå, vil mye gå tapt, forteller Johansen.

Etter tidsplanen skal boka komme ut om to-tre års tid. Med på laget har Johansen fått med seg Lenvik Historielag, Kåre Rauø, Vidar Bjørkli med flere.

– Kitty Ditlevsen, som ble født i 1926, har allerede bidratt som et levende leksikon om Finnsnes.

Byen på neset

Historien til byen på neset strekker seg langt tilbake.

– Finsnæs Gaard nevnes allerede i 1370 – ifølge museumskilder. Historisk taushet frem til slutten av 1800-tallet kan skyldes Svartedaudens herjinger, forteller han.

Bokas fokus blir derfor fra 1890 og fremover.

– Finnsnes besto da av fire eiendommer. Rundt århundreskiftet begynte stedet å vokse. Mer fart ble det da Bernhard Lund kom fra Lofoten i 1920, og etablerte seg på Lundneset, som ble byens vugge. Det er som handelssted Finnsnes har vokst frem, med sterke bånd til både kysten og innlandet. Båndene til innlandet ble sterkere av TIRB som ble etablert i 1919, forteller Johansen engasjert.

Den store forandringa for Finnsnes kom rundt 1950.

– Da ble Refa etablert. Etter dette kom smelteverket, grossister, offentlig adminstrasjon, skoler og mye mer.

Profilene

Boka forteller også historia om folkene som har levd sine liv på Finnsnes.

–Ser man tilbake finner man utrolig mange profiler, som fortjener sin plass. Vi har personer som gamle Bernhard Lund, den gamle meieribestyreren Gunnar Gran og Ottar Lenvik. En historie i boka blir om sistnevnte, som en gang tok taxi til Roma for å besøke søstera si. Dette er en av mange historier om de utrolige menneskene som har vært å Finnsnes, forteller Johansen.

Sponsorer

Boka kommer ikke av seg selv.

– Vi blir å ta kontakt med litt ulike bedrifter, og håper folk vil bidra. Det blir også oppretta en facebookside for boka, avslutter han.