Prisvinneren fikk beskjed om at hun var årets vinner av Kulturprisen i Sørreisa i slutten av april. Til tross for Elin Myhres omfattende innsats innenfor ulike kulturprosjekter kom nyheten om tildelingen ifølge henne selv som en stor overraskelse.

– Jeg ble målløs. Dette er noe jeg ikke hadde den ringeste anelse om på forhånd. Så ble glad og ikke så lite ydmyk over at noen mener at jeg har gjort meg fortjent til en slik pris, sier Elin Myhre.

Museumspedagog

Hun er trolig den eneste som er overrasket over tildelingen. Da hun flyttet til Sørreisa i 2001 var noe av det første hun gjorde å få Sørreisa Historielag opp og gå igjen etter at det hadde ligget nede en tid.

Året etter var hun en sterk pådriver for å få gitt ut «Årbok for Dyrøy og Sørreisa». Det var også hun som tok initiativ til Sørreisakalenderen, som gis ut sammen med årboka hvert år.

Elin Myhre utdannet seg først til lærer, før hun spesialiserte seg innen fag som arkeologi og samisk kultur.

– Jeg rakk ikke å skrive en hovedoppgave om arkeologi fordi jeg måtte flytte nordover, men faget som sådan kjenner jeg jo godt likevel, påpeker prisvinneren.

Sitt daglige virke har Elin Myhre hatt som museumspedagog ved Midt-Troms Museum. Selv om hun nå har gått av med pensjon er fortsatt veldig aktiv innenfor flere felt. Blant annet som styremedlem i stiftelsen Westgaard Museum og som leder av Landslaget for Lokalhistorie, som organiserer 400 historielag rundt om i hele landet og har omlag 8.000 medlemmer.

Kulturhus nummer to

Det var også Elin Myhre som tok initiativ til restaureringen av Kramvigbrygga i 2008.

– Restaureringen av Kramvigbrygga var et prosjekt som Midt-Troms Museum engasjerte seg i og fortsatt er engasjert i. Det er ble snakket mye om dette blant bygdefolket, men som vet har jo ikke kommunene så mye midler til slikt. I dag fungerer Kramvigbrygga både som et utmerket utstillingssted og et ekstra kulturhus i Sørreisa, sier Myhre.

Elin Myhre ble tildelt Kulturprisen i Sørreisa, som består av 10.000 kroner og et diplom, på det siste kommunestyremøtet i Sørreisa før sommerferien torsdag.