«Gjengangere» er et drama som Henrik Ibsen utga i 1882. Det hadde verdenspremiere i Chicago på Aurora Turner Hall 20. mai 1882, der skuespillerne på scenen var norske og svenske immigranter.

Regien på oppsetningen som Riksteatrer har gjort er ved Bentein Baardson, som selv hadde den sentrale rollen som sønnen Osvald i en stor produksjon for det som het «Fjernsynsteatret», som ble sendt på statskanalen NRK for en del år tilbake.

Innlagt pause

Riksteatrets oppsetning av «Gjengangere» varer i to timer og tjue minutter, der også en pause er lagt inn. Skuespillerene som medvirker på scenen er Per Egil Aske, Gunnar Eiriksson, Madalena Sousa Helly-Hansen, Gjertrud Louise Jynge og Lasse Lindtner. Flere av dem også kjent fra produskjoner for film og fjernsyn.

Ibsen skrev «Gjengangere» to år etter at han hadde fullført «Et Dukkehjem». Men i motsetning til Nora i «Et Dukkehjem» forlater ikke hovedkarakeren i «Gjengangere» mann og barn. Og sønnen, som har forsøkt å livnære seg som kunstner i Paris, kommer ikke hjem på en snarvisitt. Han kommer hjem for å dø av en uhelbredelig sykdom.

«Gjengangere» har premiere i Nydalen 31. august i år, og deretter legger Riksteatret ut på turné. På Finnsnes stopper turnébussen tirsdag 12. september, og fremføres i Kulturhuset på Finnsnessamme kveld.

Innehentet av fortiden

I denne historien handler det blant annet om å bli innhentet av fortidens spøkelser. De fleste av oss har ting i livet vi i ettertid ser at vi burde gjort annerledes. Dette gjelder også for fru Alving, med det hun har holdt skjult å ikke unnlate å gjøre.