Årets Kalottspel går av stabelen i perioden 9. til 13. august.

– Stikkordet for årets festival er variasjon. Fra vokalkvartetten Kongero i Grotta på Rundhaug, via finske Mäsä-duo til visegruppa Grove Horn. Her er noe for enhver smak. De svenske legendene Triakel besøker festivalen. Her møter man det aller ypperste av folkemusikere i Norden. Høy kvalitet og et allsidig program er viktig for oss, understreker festivalsjef Inge Martin Helgesen, som mener at folk bør krysse av datoen 9. august.

– Da er det nemlig duket for en drivende konsert på Moen Kulturlåve. Brønnøysundbandet Publiners er et svært erfarent liveband og beskriver sin egen musikk som «Folk`n roll».

«101 hatter»

Silje Onstad Hålien, fra Valdres, beskrives som en av Norges fremste folkedansere og første kvinne i landet i A-klassen i Halling. Silje har et hektisk program under Kalottspel, blant annet med to forestillinger og som instruktør på dansekurs.

– Torsdag opptrer hun på Mellembygd Samfunnshus med den kritikerroste forestillingen «101 hattar å sparke før eg døyr», en soloforestilling skapt i samarbeid med dramaturg og regissør Susanne Marko og musiker Anders Löfberg. Lørdag skal hun i aksjon med barneforestillinga «Danse sa fela» sammen med Nina Fjeldet, som tar en pause som festivalsjef for Kalottspel.

Ulike arenaer

Kalottspel legger vekt på å benytte seg ulike arenaer.

– Vår hovedarena er fortsatt Mellembygd Kultur- og Oppvekstsenter, men vi bruker også grotta på Rundhaug, Bondeheimen, Kulturlåven og Trollhaugen på Moen, forklarer Helgesen.

Han oppfordrer alle som ønsker å oppleve konsertene og stemningen i Kalottspel til å ta kontakt.

– Vi trenger frivillige, og ber interesserte melde seg. De får mange fine kulturopplevelser, og ikke minst den spesielle stemningen som er i denne festivalen.

De to siste årene har Kalottspel arrangert en familiedag på lørdag under festivalen.

– Dette er noe vi vil videreføre også i år. Her blir det ulike aktiviteter for barna, grilling, pop-up-konserter, buskspell og mye mer, lover Helgesen.

Det samme er tilfelle med det man kaller FolkBand, som er et tilbud for unge i alderen 12 til 16 år som synger eller spiller et instrument.

– FolkBand starter opp onsdag og avsluttes lørdag med egen konsert samt deltakelse på den tradisjonsrike Kalottspelkonserten lørdags kveld.

For de yngste

Kalottspel har også et eget opplegg for de yngste.

– Til Kalottsprell for unger har vi i år vært så heldige å få Berit Alette Mienna og Øistein Hansen som instruktører. De vil ta barna med inn i et samisk univers, hvor de blir kjent med joik og fløyter laget av naturmaterialer. Som en del av tilbudet til ungene har vi også med kurs for småfeler. Kalottsprell er et tilbud til alle unger i alderen seks til 11 år.

Inge Martin Helgesen sier at jobben som festivalsjef har vært utfordrende og medført en bratt læringskurve, men at han har hatt mange gode hjelpere underveis.

Publiners er et band som beskriver sin musikk som Fol´n roll. Foto: Byråfoto/Kalottspel
Silje Onstad Hålien fraValdres regnes som en av landets beste folkedansere. Foto: Byråfoto/Kalottspel