Bibliotekaren synes at temaet for hyllevandringen er interessant, noe som blant annet har gitt seg utslag i hans familie lager sin egen is hjemme.

– Jeg tror folk flest er ganske opptatt av mat og mattradisjoner. At man forsøker å spise riktig mat, men også av at det smaker godt. Og mat er jo også noe alle må ha hver dag, påpeker Steilbu.

– Fokuserer du på lokal mat?

– Egentlig ikke, selv om noen av de bøkene jeg kommer til å stoppe ved blant annet tar for seg lammekjøtt og ville vekster som kan brukes i matlaging som vi også finner i vår lokale fauna. Og sau og lam har vi jo en god del av blant annet på Senja.

– Dere har hatt hyllevandring en gang tidligere.

– Ja, da var noen bibliotekarer fra et bibliotek i Tromsø som besørget den. Det samme biblioteket som oppfant hyllevandringen, for å bruke det uttrykket.

Bøker

Selv har Arne-Harald Steilbu lest en rekke bøker om mat, både kokebøker og bøker som setter mat inn i en historisk tradisjon.

– Hvordan foregår denne hyllevandringen?

– Jeg kommer til å gå rundt i biblioteket sammen en gruppe mennesker. Jeg vil stoppe fire-fem steder, også bibliotekets avdeling i andre etasje, og ta for meg noen bøker om dette temaet.

Steilbu tror det er viktig å vise fram hele biblioteket.

– Noen tror kanskje at det vi kaller Studiebiblioteket i andre etasje bare inneholder faglitteratur. Det stemmer ikke, der er det også mange bøker som kan leses av folk flest.

Dialog

Steilbu understreker at han ikke legger opp til noen enetale.

– Det er meningen at alle som er med på dette skal kunne snakke sammen. Jeg er for eksempel åpen for spørsmål, på det jeg kan svare på. Jeg er jo ikke noen ekspert på området, understreker.

Steilbu har også noen små overraskelser på lur.

– De som deltar i hyllevandringen vil bli servert noe vått og tørt. Men akkurat hva det er har jeg ikke lyst til å røpe på forhånd. Men det har jo som man forstår absolutt noe med temaet for hyllevandringen å gjøre.

Fire av flere bøker om mat som Arne-Harald Steilbu vil fokuserer på under hyllevandringen. Foto: Reidar Ingebrigtsen