Da kan man blant annet tilby snekring av fuglebur, påskemarked, foredrag, utstillinger og kafé.

– Sážža Senja Natur- og Kultursenter ligger i Øverbotn i Tranøy, med god plassering for alle som er på farten på Senja. Sážžá-miljøet, det vil si enheter, bedrifter og frivillige, går sammen om å arrangere en stor aktivitetsdag ved inngangen til påsken, nærmere bestemt førstkommende lørdag 8. april, forklarer styreleder Herbjørg Valvåg, og fortsetter:

Bålpannene

– Ute vil det være et snekkerverksted der man kan lage fuglebur. Samtidig får vi kunnskap om de fugleartene som kan lage reir i burene. Det blir fyrt under bålpannene, og det ligger an til snøleiker for barna.

I kafeen og galleriet serveres det vafler og kaker. Her kan man blant annet kikke på en utstilling av Eilif Henriksens kunstkeramikk, mens det i gymsalen er påskemarked med salg av kortreist mat, handverksprodukter og bøker.

Kulturminne

Mot slutten av aktivitetsdagen kan man lytte til et foredrag av konservator Håvann Haraldsønn.

– Han skal snakke om Kapperdalens rolle som kulturminne, noe som skjer i kafeen. Før man setter seg ned og hører på dette foredrageter det lurt å besøke utstillingen «Sážžá Senja Folk og Natur. Det finner du en rekonstruksjon av gammen i Kaperdalen, samt bilder og fortellinger om Nikolai, som var den siste som bodde i denne gammen, påpeker Valvåg.

Hun tror at en del lurer på hva som befinner seg innenfor veggene i den tidligere skolen. – Der finner du utstillinga «Sážžá Senja Folk og Natur», som er styrt av Ånderdalen Nasjonalparkstyre og Midt-Troms-Museum. De to enhetene har også kontor i bygget. Ellers holder Senja Handbryggeri, Senja Tradisjonsmat, Senja Bueskytterklubb og kunstneren Kjell Lindberg til her, samt at Rimfrost Teaterensemble har utstyrsbase i anlegget.

Flere bedrifter knytta til kulturnæringer og turisme er også på vei inn i Sážžá-nettverket. Senteret ivaretar også samisk kultur og tar mål av seg å bli et viktig knutepunkt for dette, og det arbeides med at det skal bli et nasjonalt senter, avslutter herbjørg Valvåg, som ønsker flest mulig velkommen på lørdag.

Det holdes blant annet et foredrag om Kaperdalens rolle som kulturminne. Foto: Dag Arild Larsen
Inne kan man ta utstillingen nærmere i øysyn. Foto: Privat