TENNEVOLL: Som tidligere er det konservator Sonja Westrheim ved Sør-Troms Museum som inviterer til denne tradisjonskvelden. Arrangementet skjer lørdag kveld.

Fortære julematen

Hun forteller at når mannfolka var dratt på havet møttes kjerringene til sosialt samvær. Den stammer fra den tiden da kjerringene var alene hjemme og styrte hjem og gårdsbruk når mennene deres var dratt på Lofotfisket. Og de møttes også for å fortære restene av julematen. Tidligere har artister stilt opp i arrangementet, blant andre Ola Bremnes og Tove Karoline Knutsen. Men slik blir det ikke i år.

– Nei, denne gangen skal vi ha en litt annen variant. Vi skal underholde oss sjøl med sang. Og det er faktisk litt mer lik originalen når de møttes i grisgrendte strøk. Vi skal trykke opp sanger, vi skal ha loddsalg, vi selger vin, øl og mineralvann. Og jeg skal holde et kåseri, sier hun.

Godt voksne kvinner

Arrangør er Krambuvika Museumslag og Sør-Troms Museum.

– Dette er vel bare for kvinnfolka?

– Ja, det kommer kvinnfolk fra 17 år og oppover, de fleste er godt voksne kvinnfolk. Er det menn som på død og liv vil komme kommer vi nok ikke til å skremme dem bort, ler hun.

– Det er litt risikosport å ha slike arrangement på denne tiden. Det har hendt at vi måtte avlyse på grunn av uvær. Og det har hendt at folk har hatt store problemer med å komme fram, sier hun.

– Dette skal bli en hyggelig kveld. De som har lyst på god mat og godt drikke er hjertelig velkommen. Ta med rester av julematen og godt humør, oppfordrer Westrheim.