MEDBY: «Denne gang har sangene mer sprengkraft enn noensinne» skrev Aftenposten nylig og ga albumet en femmer på terningen. Dagbladet kalte det «Moddis viktigste album» og ga også en femmer. Også internasjonalt har prosjektet vakt oppsikt, med omtale i både britiske The Guardian, amerikanske Financial Times og franske Le Monde.

- Dette er mer enn bare musikk. For mennesker som ikke har de samme rettighetene som oss, er dette blodig alvor - bokstavelig talt. Jeg tror det er derfor albumet har slått så bra an internasjonalt – dette er et tema som dessverre er alt for aktuelt verden rundt, forteller Moddi til Folkebladet.

Moddi og russisk orkester dropper Pussy Riot-låt Kirkenes (NTB): Artisten Moddi og Arkhangelsks kammerorkester lar være å spille Pussy Riot-låten «Punk Prayer» i Kirkenes torsdag, etter en advarsel fra det russiske generalkonsulatet. - Mye å redde

Nå tar Moddi med seg Trondheimsolistene og det brennhete temaet til Operaen. Datoen er 5. mars og billetter er i forsalg fra og med i dag. Resterende billetter legges ut fredag kl 09.00.

Unsongs er en forbudt reise gjennom to hundre år og fem kontinenter, og tar også opp Norges mørke historie hva angår musikksensur.

På operakonserten kan vi ifølge Moddi vente en gjesteopptreden fra sangeren Marja Mortensson (21), som bruker sørsamisk joik og språk i musikken sin.

Hun er en av noen få hundre personer som snakker – og synger – på sørsamisk.

- Selv kommer jeg fra et område som har en lang samisk historie, men hvor det samiske har blitt fortrengt og undertrykt så lenge at jeg knapt kan et eneste samisk ord. Samarbeidet med Marja har gitt meg troen på at det fortsatt er mye å redde, sier artisten.

Ønsker refleksjoner og ettertanke Moddi avsluttet fredagens konsert under Arvid-Hanssen-festivalen, med en låt han mener flere her hjemme kan relatere seg til. – Folk skal kjenne litt på skammen, sier artisten selv. Sensur

Etter albumet har Moddi har selv fått kjenne på sensuren. På turné med russiske Arkhangelsk Kammerorkester måtte låta ”Punk Prayer” droppes fra settet etter at russiske myndigheter truet med fengsel om sangen ble spilt.

- Det viser hvorfor mektige menn kan være livredde for en sang. Vi trengte ikke engang å spille låta, allikevel var det den alle snakket om på vei ut etter konsertene. Musikken finner alltid en vei, sier han avslutningsvis.