FINNSNES: «Ottar» kommer ut med fem eksemplarer årlig. Årets siste utgave er den 313. i rekken, og utgiver er Tromsø Museum Universitetmuseet. «Hvem eier hva i Finnmark» er et såkalt temahefta der man fokuserer på et hovedtema fra flere innfallsvinkler.

– At Norge sluttet seg til urfolkskonvensjonen som den første stat i verden innebar blant annet at statens myndigheter, slik den er formulert i konvensjonens artikkel 14 (2), påtok seg en plikt til å identifisere landområdene der samene tradisjonelt lever, og sikre effektivt vern av rettigheter til eierskap og bestittelse, skriver hefteredaktør Øyvind Ravna blant annet i magasinets innledning. Deretter gir han ordet til historikere og andre fagfolk som går inn i materien ut fra hvilket faglig ståsted de har. Steinar Pedersen, som har en doktorgrad i Lappekodisilenes status på grensa mellom Finland og Norge, åpner med artikkeln «Finnlark – tidligere statlig eierskap på sviktende premisser».

Komplisert

Problematikken som «Ottar» tar opp denne gangen er ganske komplisert med et virvar av poltiske proklamasjoner og eiendomsretteigheter. Blant annet på grunn av dette påpeker hefteredaktøren:

– Kunnskapen i dette heftet vil imidlertid være et bidrag til at leserne selv kan skaffe seg bedre innsikt i rettshistorie, rettsutviklingen og rettsforholdene i Finnmark, og derigjennom gjøre seg opp egne meninger om hva svaret på spørsmålet om hvem som eier Finnmark kan være.

Jussi Erik Pedersen, som er førsteamanuensis ved Det Juridiske Fakultet og Norges Arktiske Universitet, tar for seg kartleggingen av rettighetsforhold i høyfjell i Norge, og påpeker at det har skjedde etappevis utenfor det alminnelige domstolssystemet.

Digitalt

Tromsø Museum kan nå også tilby alle som måtte være interessert å lese «Ottar» digitalt, og det helt gratis. På magasinets nest siste side er det trykket en instruksjon om hvordan man skal gå fram.

«Ottar»s faste spalte «Fotografiet», kan denne gangen vise fram et bilde som er tatt i Tromsø på 1920-tallet. Det viser en gruppe unge mennesker, men fotografens identitet er ukjent.