FINNSNES: Moddi, eller Pål Knudsen som vi kjenner han som, holdt konsert fredag kveld, med blant annet Arkhangelsk kammerorkester under Arvid Hanssen-festivalen på Finnsnes Kulturhus.

Til ettertanke

Albumet «Unsongs», er tolv bannlyste låter som artisten fører frem i lyset. Den siste låten under konserten, «tyven og sjamanen.» er en spesiell og låt som artisten håper vil være til ettertanke.

– Sensur er ikke noe som bare foregår i muslimske samfunn og kommunistiske enevelde. Det angår også oss. Det viktigste med hele prosjektet er at sensur er noe som foregår over alt. På Senja har vi klart å fordrive alt det samiske som en gag var og for meg er det ekstra sterkt å kunne fremføre denne sangen. Jeg vil at folk skal kjenne på at det også angår oss, å kjenne litt av den skammen i det, sier artisten.

Låten ble fremført sammen med Elle Márjá Eira, en samisk sangerinne fra Kautokeino.

Samisk

Moddi er som kjent fra Medby på Senja. Like i nærheten der han vokste opp finner vi et område med et gammelt samisk navn, Gjeska. Stedet ligger mellom Sifjord og Flakstadvåg på Senja.

– Det ligger noen tufter etter samisk bosetting der, og selv om jeg vaks opp der, har det samiske for meg,vært like fjernt som draugen og huldra. Det har vært en del av en myte rundt Senja. Så det å synge denne sangen å bli kjent med samisk kultur og bli kjent med joik, har fått meg til å bli kjent med en fortid nært hjemme. Det er så nært min egen uvitenhet å fremføre dette og det er noe ekstra sterkt i det, sier Moddi

Fornøyd

Konserten startet med «June Fourth 1989 - From The Shattered Pieces of a Stone it Begins», en låt basert på et dikt, skrevet av den kinesiske demokratiforkjemperen og fredsprisvinneren Liu Xiaobo, som fortsatt sitter i fengsel.

Publikummet var med gjennom konserten, og både lo og var med artisten mens han tok de gjennom historiene. Jan Holt Enoksen som sammen med sin kone Inger var på konserten, var veldig fornøyd.

– Vi måtte jo komme å høre på han som er så flink å synge. Så er det veldig, veldig bra at kammerorkesteret er med. Jeg er veldig fornøyd. Det var en flott konsert, sier Enoksen.

Moddi passet på å fortelle om bakgrunnen på hver sang, og delte hans egne historier knyttet til låtene. Slik gikk de videre gjennom landene, historier, og endte altså opp med en sang, tilhørende hjemme.

Ikke med

Det var imidlertid en låt som ikke ble fremført fra albumet. Låten som stammer fra russiske Pussy Riots, er en protestsang «Punk Prayer» som er gjort kjent som en anti-putin sang i hjemlandet.

Arkhangelsk kammerorkester er fra Russland og Moddi har dermed valgt å unnlate å synge denne sangen på denne turneen.

– Jeg ønsker ikke å si så mye om dette, av hensyn til orkestermedlemmene. Men at det er kontroversiell sang i Russland, det var jeg jo klar over da jeg laget albumet, svarer Moddi.

STRYKERE: Låtene ble akkompagnert med blant annet fioliner. Foto: Carina Hansen