GRATANGEN: Boka starter med å ta for seg operasjon ” Weserübung Nord”-Angrepet på Narvik.

Historisk reise

De norske panserskipene ”Eidsvoll” og ”Norge” ble senket ved Narvik havn i tett snødrev og dårlig sikt tidlig om morgenen 9. april 1940.

”Eidsvoll” ble senket før det fikk avfyrt skudd. ”Norge” fikk avfyrt to ganger uten å treffe før det ble senket. Med skipene gikk det ned 276 mann i dypet. Forfatter Knut Werner Hagen og fotograf Rune Jensen tar oss videre med på en historisk reise fra styrkene ble landsatt på Sjøvegan til de norske soldatene i juni måtte legge ned våpnene på Bjørnfjell, like før de hadde drevet tyskerne over grensen.

Dramaet i Gratangen

Dramaet som utspilte seg i Gratangsbotn og på Lapphaugen er også viet stor plass, både den historiske biten og markeringen som ble gjort her 75 år etter.

I Gratangsbotn gikk det med 34 norske soldater og 61 ble såret. De tilhørte Trønderbataljonen. Blant annet ble gisseldramaet, at tyskerne brukte sivile som skjold spilt og filmatisert under markeringene i fjor. Boka gir et godt bilde av hvordan kampene i fjellet foregikk, med bruk av både tekst, bilder og autentiske operasjonskart.

At det historiske perspektivet blir satt i sammenheng med markeringene fra 2015 der flere veteraner og tidsvitner deltok, gjør boka enda mer interessant.

Hard motstand

Hagen skildrer hvordan franske alpejegere ble satt i land i Foldvik i Gratangen 30, april og D/S Dronning Maud som ble senket av tyske fly 1. mai. Han fortsetter med å fortelle om hvordan 6. Divisjon ble delt opp i to mindre brigader etter kampene i Gratangen. På Roasmeplatået fikk de norske styrkene hard motstand fra tyskere som hadde bitt seg fast i gode stillinger.

13. mai ble Bjerkvik lagt i ruiner. Det var allierte som bombet for å avskjære de tyske styrkene. Men de visste ikke at sivilbefolkningen hadde vendt tilbake til bygda. 50 bolighus brant ned og 14 mennesker mistet livet og mange flere ble skadet.

Demobilisering

Det fortsetter med angrepet på Næverfjell 14. mai som ble tatt fra tyskerne av norske soldater som da var forlagt i snøhuler ved Brattbakken. På Kubergplatået bet tyskerne kraftig fra seg, samtidig som de fikk inn forsterkninger fra Bjørnefjell. Disse kampene pågikk ei uke.

Gjenerobringen av Narvik startet 28. mai av franske, polske og norske styrker. Det ble en hard kamp om platået på Taraldsvikfjellet før tyskerne trakk seg tilbake.

De norske bataljonen hadde 17 falne og 31 sårede bare på noen morgentimer. I boka forteller noen av dem som deltok om hva de opplevde.

Ved Bjørnfjell fortsatte kampene til lørdag ettermiddag 8. juni. Da kom meldingen om demobilisering. Bakgrunnen var den allierte uttrekningen fra Nord- Norge.

Viktige hendelser

Bakgrunnen for boka er at kommunene Salangen, Lavangen og Gratangen startet høsten 2014 et prosjekt finansiert av Troms fylkeskommune med tittelen ” 75 år etter invasjonen 1940.

Prosjektet hadde som målsetting å markere de viktigste hendelsene under Narvik fronten 1940, og gi ut minnebok fra markeringene i tidsrommet fra og med 9. april til og med 15. juni 2015.