FINNSNES: Ronny Trælvik og Lill-Karin Elvestad har reist rundt i hele fylket og hentet informasjon og bilder fra store og små kirkebygg. I dette andre bindet av «Kirkene i Troms» har de sett nærmere på 32 av kirkene, fra Kvænangen og Nordreisa i nord til Harstad og Ibestad i sør.

– Arbeidet med dette trebindsverket har vært utrolig interessant, og underveis dukker det opp mange opplysninger som kan være kuriøs. Det er viktig å understreke at vi ikke bare skriver om kirkene, men også historien rundt dem, presiserer Ronny Trælvik.

Som for eksempel hvorfor hvert enkelt kirkebygg i Troms er oppført på et bestemt sted.

– Beliggenheten til kirkene er en historie for seg selv. I de fleste tilfeller har det vært en dragkamp mellom grupperinger som ville ha kirken der de bor, men man har altså til slutt klart å diskutere seg fram til enighet.

Det er som regel en kirketjener eller en annen person med tilknytningen til kirken som viser forfatterduoen rundt i de ulike kirkene.

– Hva synes disse om at dere skriver om kirkene?

– De tar godt i mot oss, og gir uttrykk for at de synes arbeidet vi gjør er viktig. Dette er jo det første samlede bokverket om alle kirkene i Troms.

Godt motatt

Det første bindet, som ble gitt ut i fjor ble ifølge Trælvik godt motatt.

– Hvilken målgruppe tror du disse bøkene har?

– Alle som er interessert i kirkebygg og lokalhistorie. Man skal huske på at det også er veldig mye lokalhistorie knyttet til hvert enkelt kirke.

– Tar dere fortsatt bildene selv?

– Ja, bortsett fra gamle historiske bilder eller kirker som ikke eksisterer lenger på grunn av at de har vært utsatt for brann. Her har jeg blant annet fått låne et bilde av Midt-Troms Museum som viser et kirkefølge ved den gamle og ærverdige Lenvik kirke. Det store bilde av denne flotte kirken tok jeg en kald januardag i år, med den spesielle stemningen det gir.

I samme kategori er et bilde som viser tidligere sokneprest og kirketjener sittende foran den brennende kirken i Tømmervik.

– Det er tydelig at de har gitt opp å redde mer fra den brennende bygningen, og sitter med kirkesølvet de har fått berget i fanget. Et utrolig bilde.

– Hvordan kom dette samarbeidet mellom deg og Lill-Karin Elvestad i stand?

– Vi kjenner hverandre fra før, det er jo ikke så mange som skriver bøker i vårt område. Jeg hadde lyst til å skrive om kirkene i fylket vårt, og spurte om hun ville bli med på det prosjektet.

– I dette andre bindet har vi fokus på litt nyere kirker, selv om både gamle og nye kirkebygg er representert. Hvert bind har et hovedtema, og i det første konsentrerte vi oss mest om de eldste kirkebyggene. Men også nyere kirker som Finnsnes kirke var med i den første boka.

– Betyr det at tredje bind spesielt tar for seg nyere kirkebygg?

– Det stemmer, det vil være hovedtemaet der.

– Hvordan fordeler dere arbeidet mellom dere?

– De som har lest eller leser disse bøkene vil si at vi fordeler det femti-femti, på den måten bidrar vi omtrent like mye i hver bok. Lill-Karin er i likhet med meg selv en person som er rimelig interessert i historie, og liker godt å jobbe med et tema som dette. Det er arbeidskrevende, men et bokprosjekt jeg ikke ville vært foruten, understreker Trælvik.

Forfatterne

Lill-Karin Elvestad er født i 1979, og kommer fra Malangen. Hun bor på hjemgården Elvestad. Elvestad er både journalist, redaktør og forfatter. Hun debuterte med boka om Malangseidet-ulykka i 2012.

Ronny Trælvik er født i 1968, og kommer opprinnelig fra Husøya på Senja, men er nå bosatt på Finnsnes. Han har til nå skrevet 19 bøker, blant annet lokalhistorie, humor, lyrikk, krim og en biografi.

– Når kommer den siste boka i serien?

– Den første kom ut høsten 2015, den andre i høst. Vi følger samme tidsskjema fremover også slik at den neste kommer omtrent på samme tid som de forgående høsten 2017.

Også når det gjelder forordet fordeler forfatterne oppgavene jevnt mellom seg. Da det er skrevet av både Lill-Karin Elvestad og Ronny Trælvik, med ønsker om god lesning.