SØRREISA: ”Les for svingende” er en leseaksjon for alle mellom 8-12, og som foregår over sommeren. Aksjonen oppfordrer til at alle som har lyst, skal lese minst fem bøker, fylle ut et lesekort og deretter levere det på folkebiblioteket eller på skolebiblioteket. Alle som er med, får et diplom og en liten premie. I tillegg trekkes det ut noen ekstrapremier. Aksjonen skal være med på å skape større leselyst og leseglede, samtidig som det legges vekt på at lesing også er viktig når det er sommerferie.

Bibliotekeksperter

Og Sentralskolen har dessuten sine egne bibliotekeksperter: Denne høsten er det Nicoline Helvegg Vaeng, Emilie Jakobsen Hansen, Torgeir Alexander Johnsen MacQueen, Ini Sofie Einarsen og Linn Viola Østgaard. Det var de som tok i mot leseglade elever på rød løper og delte ut diplomene onsdag.

– Vi har et kjempefint bibliotek her på skolen, og de som går her, er kjempeglade i å låne bøker, forteller Ini.

Arbeidet for en bibliotekekspert er mer enn bare å rydde og sette på plass bøker.

– Vi er nede på folkebibliotek og henter bøker opp hit, og vi går rundt i klassene og sier i fra hvis noen har glemt å levere. Og så leser vi selv når vi har tid til overs! Vi leser nye bøker, slik at vi vet hva vi kan anbefale til andre, forteller Nicoline.

I Sørreisa har det vært en slik leseaksjon hver høst siden 2013, og her gjennomføres den i samarbeid med folkebiblioteket og de to småskolene. På våren reklamerer skolene for aksjonen og deler ut såkalte lesekort. Elevene oppfordres til å være med, og bibliotekene låner ut bøker slik at elevene kan ha dem gjennom sommeren. På høsten samles lesekortene inn. Til slutt er det ”feiring” for elevene som har deltatt.

I år har 78 av 128 elever ved Sentralskolen vært med, og i tillegg kommer elevene på Gottesjord og Skøelv skole.

Utstillinger

Bibliotekekspertene lager utstillinger på biblioteket, og til jul skal de være med og pynte både med juletre og dekorasjoner. Nicoline har nettopp lest En pingles dagbok og Sweet Valley High. Emilie er selv med i en bokklubb.

– Flere burde lese bøker, mener hun.