FINNSNES: «Landstrykere» er produsert og sendes ut på turné av Rikstearet, men det er Hålogaland Teater som har skrudd sammen forestillingen.

– Et slikt samarbeid er ikke uvanlig. For ikke så lenge siden hadde vi besøk av «Piken og Døden», som var satt opp av Nordland Teater, men sendt på turné av Hålogaland Teater, forklarer teaterkontakt Vibeke Johnsen ved Kulturhuset på Finnsnes.

Hun mener at historien om August er såpass velkjent at det ikke er grunn til å gå så veldig grundig inn på den her.

– I korte trekk handler det om August, som har vært ute og reist i verden, men som så vender tilbake til et lite fiske- og jordbruksamfunn som han har store vyer og planer for. Han er også litt av en skrythals og storskrøner, og alt går naturligvis ikke akkurat som han har planlagt. Tvert i mot medfører de store prosjektene hans en del problemer for dem involverer seg i dem, påpeker teaterkontakten.

Klassiker

Vibeke Johnsen mener at man kan vente seg en stor produksjon med gjennomarbeidet scenerigg med denne forestillingen.

– Stykkets regissør er Yngve Sundvor, mens Arne Nøst er scenograf og kostymedesigner. De to har også samarbeidet om en oppsetning av «Pan», som var et stort smykkeskrin av en forestilling. Dette er en klassiker med mye humor som tradisjonelt selger godt på Finnsnes.

Det er skuespilleren Eirik Del Barco Soleglad som gir liv til August.

– Han er blant annet kjent som skuespiller ved Den Nationale Scene, og har vært nominert til Komiprisen to ganger. En skuespiller og standupkomiker som vet hvordan han skal få folk til å le.

Opplev Mer

Regissør Yngve Sundvor har satt flere Hamsun-forestillinger tidligere, også på Hålogaland Teater.

– En ting som er viktig å få med seg er at Riksteatret på denne forestilllingen også har et tilbud om det de kaller Opplev Mer. Det er gratis og begynner en halv time før forestillingstart. Her vil dramaturg Tine Thomassen ved Riksteatret snakke om Hamsun og «Landstrykere», og på den måten gi publikum en større innsikt i materialet. Noe som alltid er berikende for opplevelsen av selv forestillingen, mener teaterkontakten. Hun minner også om teaterkafeen på Byens Bistro er åpen både før og etter forestillingen.