FINNSNES: Mandag 3. oktober enter Riksteatret scenen i Kulturhuset på Finnsnes med den kritikerroste forestillingen «Min Kamp», som er basert på seksbindromanverket med samme tittel av forfatteren Karl Ove Knausgård.

– Jeg ser virkelig fram til å se hvordan Riksteatret har klart å omgjøre seks romaner med til sammen 3.662 sider til en forestilling som varer i to og en halv time, sier teaterkontakt Vibeke Johnsen ved Kulturhuset på Finnsnes.

Hun har selv bare sett små utdrag av forestilling.

– De utdragene jeg har sett har overbevisst meg om at vi kan vente oss en veldig vellaget og spennende forestilling.

Ikke kjedelig

– Så det er ikke fare for å sovne under denne forestillingen?

– Nei, de som tror at dette er en kjedelig forestilling bør tro om igjen. På scenen er det fire svært dyktige og profilerte skuespillere som alle spiller Knausgård. Det er spennende nok i seg selv. Og hvis man leser anmeldelsene forestillingen har fått, der det bare går i femmere og seksere på terningen, vil man skjønne at det ikke er tilfelle.

– Hvordan kan en selvbiografisk romanserie fra en enkelt person være spennende?

– Fordi det nettopp er et selvbiografisk romanverk der Knausgård forteller helt åpent og utleverende om sitt liv. Måten han skriver på blir beskrevet som brutalt ærlig, ingenting blir pakket inn i runde vendinger og tåkeprat der i gården.

– Har du selv lest disse bøkene?

– Jeg holder på med den første boka i serien nå, og kan bekrefte at det er spennende lesning. Jeg begynte å lese den da det ble klart at vi får denne forestillingen til Finnsnes, ikke fordi «alle» andre har lest eller leser dem. Det har jeg ikke angret et sekund på, Knausgård skriver veldig godt.

En kamp

Vibeke Johnsen mener at det Knausgård skriver om er gjenkjennelig for absolutt alle, unge som eldre.

– Knausgård skriver om hele sitt liv, barndom, oppvekst og livet som voksen. Som tittelen på romanverket hans ganske riktig beskriver er livet på mange måter en kamp. En kamp som begynner når vi er ung og fortsetter livet ut.

– Kampen for tilværelsen?

– Ja, den kjenner vi alle veldig godt til.

– Og Teaterkafeen vil fortsatt være i drift?

– Ja, damene på Byens Bistro vil som vanlig stå klar både før og etter forestillingen med en teatermeny som er tilpasset forestillingen, og men god drikke til for dem som ønsker det.

Christian Rübeck, Ingjerd Egeberg, Agnes Kittelsen og Øystein Røger. Foto: Erik Berg
Romanserien til Karl Ove Knausgård som oppsetningen er basert på. Foto: Bokcover