FINNSNES: Denne høsten legger Ola Bremnes ut på turné, og på setlista står de nye låtene fra fjorårets album Molo — samt klassikere fra tidligere utgivelser. Kulturhussjef på Finnsnes, Karin T. Olsen, synes det er stas at det er nettopp her Bremnes velger å starte turneen.

— Ola Bremnes tilhører den kategorien artister hvor du gjerne tror du vet hva du får, men som hele tiden gir nye opplevelser. Han er en musiker som alltid klarer å lage nye lydkulisser, og som man kan bli beriket og overrasket av, forteller hun.

Allsidig

Bremnes har nylig vært i Midt-Troms med sitt Petter Dass-repertoar, og allsidigheten vises i den rikholdige produksjonen: På elleve år har han gitt ut fem soloalbum og spilt inn 61 sanger med omtrent samme ensemble, bestående av instrumentalister og tolkere som forstår hvilket materiale de arbeider med. Det gir et sett musikere som er samspilte både med hverandre og med sin vokalist, og de musikalske linjene knyttes vagt antydende til kontemporær viserock, -pop og til tradisjonell folkemusikk. Turnébandet han har med seg til Finnsnes, er det samme som på Molo.

Fjorårets utgivelse fikk ikke bare gode kritikker, men overrasket kan hende like mange med sitt musikalske uttrykk.

— Molo-plata er kanskje hakket tøffere enn det vi er vant til å høre fra Ola. Han er en allsidig kunstner som beveger og er i bevegelse, sier Olsen.

Folkeeie

Ola Bremnes har skrevet en lang rekke kjente sanger i løpet av sine 35 år som artist. Karrieren startet med klassikeren ”Bruks nr. 3”, og ”Mi pia, din gutt” satte senere en uslåelig rekord med 95 sammenhengende uker på Norsktoppen. Siden er sangen ”Har du fyr” blitt folkeeie, ikke minst gjennom Hekla Stålstrenga sin versjon.

Ola er godt kjent for sitt samarbeid med søsknene Kari og Lars, og i 2000 vant trioen Spellemannsprisen for albumet Soløye. Sammen ga de også ut klassikeren Ord fra en fjord, hvor ikoniske sanger som ”Grågåsa”, ”Dans i Eldaskogen” og ”Luggan” er å finne. Alle tekstene er skrevet av faren, Ole H. Bremnes, med melodier av Ola. I januar 2015 viste NRK TV-programmet ”En fyr fra Bremnes”.

— Med det nye albumet har Ola vist nettopp det som karakteriserer de artistene som følger oss hele livet: De har evne til å vokse, ta farge av den tiden de lever i og aldri gå ut på dato, sier Karin T. Olsen.