OLSBORG: Norsk kritikerlags Seksjon for teater, musikk og dans deler årlig ut en kritikerpris for teater, én for musikk og én for dans. Hver av prisene hedrer en fremragende kunstnerisk prestasjon, kåret av landets samlede kritikerstand. Blant de nominerte i kategorien dans er i år Sigurd Johan Heide og Kartellet for Doppler.

Skoleturné

Forestillingen ble produsert i et samarbeid mellom koreograf Sigurd Johan Heide, Kartellet og Ragnhild Furebotten til Nordland Musikkfestuke i 2015, der Furebotten var festivalprofil. DoPPler har vært spilt flere steder i landet siden premieren, og skal dette skoleåret på turné i grunnskoler i Troms. Øvrige medvirkende i forestillingen er danserne Sigurd Johan Heide, Inge Matin Helgesen, Ådne Kolbjørnshus og Eirik Fuglesteg Luksengard i tillegg til musikerne Furebotten og Helge Norbakken.

Dansekunst

Kritikerlaget henviser i sin begrunnelse til at Sigurd Johan Heide i sitt kunstnerskap og i arbeidet med kompaniet Kartellet viser en vilje og evne til å arbeide med tradisjonsfundert dansekunst på en genuint nyskapende måte. Uten å miste lekenhet og publikumsappell evner han å ta utradisjonelle valg i måten rom og musikk flettes sammen med dans, og tradisjonsspråket fra folkedansen utnyttes kløktig og med stor følsomhet for de ulike utøvernes sterke sider — det være seg dansere eller musikere.

I Doppler kommer koreografens tilnærming virkelig til sin rett, og verket kan betraktes som sjeldent eksempel på reell tverrfaglighet. Teaterfaglig klokskap kombineres med danseteknisk fandenivoldsk kraft og musikalsk finfølelse i samspill med utmerkede musikere.

Tidsrelevant

At Heide i tillegg evner å uttrykke noe tidsrelevant som handler om det maskuline/feminine, det alvorstunge/lekne og om sårbarhet og kraft i menneskelig samspill, bidrar til min vurdering av denne koreografen — og verket Doppler — som et av samtidens desidert mest spennende scenekunstnere, skriver Norsk kritikerlag i sin pressemelding.

De øvrige nominerte i dans er Nasjonalballetten UNG for Departures, We Are Special, Evening Songs og Picture Perfect, og Hege Haagenrud og Kate Pendry for The rest is Silence på Dansens hus.

Kartellet, her på Kalottspelet i august. Foto: Arne Ivar Hanssen