SETERMOEN: 50 utstillere er på plass på årets Bardumartna, som åpnet fredag. Gråværet gjorde sannsynligvis sitt til at det ikke var den store publikumstilstrømminga første dag.

- Det var ildsjelen Turid Eriksen som dro i gang Bardumartnan for 20 år side. Året etter tok Bardu næringsforening over og så kom vi i UL Viking inn i bildet og har hatt arrangementet siden, forteller mangeårig leder og komité medlem Stig Ole Sletten.

- I år har vi 50 utstillere og det er noe mindre enn det vi pleier å ha, men vi dekker samme arealet. Utstillerne er privatpersoner som selger ting de har laga selv eller så er det profesjonelle som reiser rundt fra messe til messe. Det pleier å være godt salg på denne messa og to tredjedeler av utstillerne er faste. Noen tar pause og så kommer de tilbake igjen. Denne messa er meget viktig for oss, midlene vi får inn her går til drift avlaget og bygdehuset vårt. Vi har mista støtten vi fikk fra Forsvaret, så nå håper vi kommunen trør til, legger han til.

Pause

En av de som har tatt pause og er kommet tilbake, er Aud Rasmussen fra Soløy.

- Jeg har laga alt jeg selger selv og det er mye lappetekniske varer, det er dyne- og putetrekk til barnesenger, strikkesaker, smykker og toalettvesker i alle mulige utgaver. Salget går sånn opp og ned, så i fjor hadde jeg en pause. Men nå er det på han igjen, sier hun smilende.

Ann-Karin Hoff fra Ramsund stiller med en rekke forskjellige hjemmelagde såper og einerlåge.

- Einerlågen er til behandling av håret og det er de fleste av mine såper også beregna til. Jeg har blant annet lavendelsåpe, ferskensåpe, honningsåpe, brenneselsåpe og en rekke andre sorter. Jeg har laga såper siden 2007 og det er første gangen jeg er her, forteller hun.

Svein Granly fra Stokmarknes lager blant annet holdere for flasker og glass i tre, noe han har holdt på med siden 1998.

- Vi kaller han bare ”Svein godt håndlag”, sier en smilende Dutta (Kjærsti Blomsø Kristiansen) som er innom og handler.

Godsaker

Steve Hansen fra Silsand har starta opp Senja lefsebakeri og han stilte med både smultringer, lefser og andre godsaker.

- Jeg har jo nettopp starta opp, så det er første gangen jeg er her. Det har ikke vært det store salget til nå, jeg får håpe at det tar seg opp i morgen, sier han optimistisk.

En som ikke klaga på omsetningen var Sissel Martinussen fra Liland. Hun solgte håndduker og vaskekluter med muntre tekster brodert på. tekster som: ”Snabelvask”, ”For snoppen og resten av kroppen” eller ”For musa og resten i trusa”, for å nevne noen.

- Folk kjøper og gjemmer de til julegaver, for som de sier, her er noe til de som har alt og til de vi ikke riktig vet hva vi skal gi. Og garantert, gaven blir mottatt med et flir, det vet jeg, sier hun smilende.

Lavangen mikrobryggeri var til stede med et utvalg av de varene de produserer.

- Jeg har hørt mye bra om dette mikrobryggeriet så jeg kjøper et noen prøver for å teste det ut. Er det så, bra som folk sier, så får jeg heller komme tilbake i morgen, sier gammelordføreren Arne Nysted.

Martnan forsetter fram til og med søndag.

Wenke Lise Sneve kjøper einerlåg til hårbehandling av Ann-Karin Hoff. Foto: Birger Caspersen
Aud Rasmussen med en av de mange spennende toalettveskene hun hadde laga. Foto: Birger Caspersen
Arne Nysted sikret seg noen øl fra Lauvanger Mikrobryggeri. Foto: Birger Caspersen