SØRREISA: Bildet er malt av Ivar Svendsen etter to gamle postkort fra cirka 1950, og oppdragsgiver har vært Sørreisa historielag. Betingelsen var at bildet etterpå skulle gis i gave til sykehjemmet, forteller Svendsen.

- Her er jo mange som husker disse årene, og om folk kan kjenne seg igjen og glede seg over bildet, da er jeg fornøyd, smiler han.

Minnerikt

Både Sørreisa historielag og ordfører Jan-Eirik Nordahl takket kunstneren for den storslagne gaven og håper maleriet vil gi minnerike stunder for beboerne på sykehjemmet. Prosjektleder gjennom Historielaget har vært Arnulf Gulbrandsen, og eier av postkortet er Jim Jensen Løkke.

HISTORISK Utsnitt av Svendsens historiske maleri — kyrne beiter hvor det i dag er asfalt og butikk, skøytene ligger helt inn til brua.

Motivet tegner bokstavelig talt en unik tidskoloritt: I forgrunnen fra venstre ser man Larsengården og i bakgrunnen Winthergården og gården til Martinus Haugen. Midt på bildet sees brua og gården til Trygve Mikalsen, deretter det gamle herredshuset og gårdene Mellomholtet og Ytterholtet.

I bakgrunnen skimtes Vika med posthuset, Sørreisa Meieri og M.A. Kramvig. Midt på bildet er torget med huset til Martin Bersvendsen, gården Solvang og Sørreisa Samvirkelag.

Til høyre ser man Gulbrandgården, Straumen skole og huset til Malvin Bersvendsen. Det vises også så tydelig hvilke næringer som var: jordbruk og fiske. To kyr går og beiter der Prix og banken ligger i dag. Skøytene ligger helt inne i Straumen ved brua, sier Svendsen.

- Å arbeide med et slikt bilde er både inspirerende og utfordrende: Kortene var i svart-hvitt, og motivet er forstørret opp syv og en halv gang. Jeg har stått med lupe i ene hånden og pensel i den andre, ler han.

Berikelse

Dermed har det også blitt en del historisk etterforskning for å klarlegge hvilke farger husene faktisk hadde. Rødt, hvitt og oker var gjerne dominerende i den tiden. Det er tredje gangen Svendsen overrekker et bilde gjennom et historielag. Både i Salangen og i Dyrøy har han tidligere forært bilder basert på historiske motiv. Fredag kunne ordfører Jan-Eirik Nordahl motta gaven på vegne av sykehjemmet.

- Dette er en gave som vil bli satt pris på av beboere, ansatte og ikke minst pårørende. Historielaget og Ivar Svendsen er to institusjoner i Sørreisa som bidrar til berikelse til sørreisasamfunnet, og som vi setter så utrolig stor pris på, sa Nordahl.

Historielaget og Ivar Svendsen er to institusjoner som bidrar til å berike sørreisasamfunnet, sa ordføreren. Foto: Arne Ivar Hanssen