FINNSÆTER: Eirik Nilssen, som blant annet driver Senja Matstudio, har allerede gitt ut to kokebøker. Til høsten gir han ut en ny sammen med Norges mest prisbelønte kokk, Odd Ivar Solvold, og det skal handle om fisk fra Senja.

– Vi tar for oss ti fiskeslag og lager nærmere 90 retter. Det blir ganske omfattende, og vi går i dybden om hvordan å behandle ulike typer fisk i matlaging, forteller Nilssen.

Han mener nemlig man ikke automatisk er ekspert på å behandle fisk selv om man er fra Nord-Norge.

– Nei, det er man ikke. Et eksemper er at alle tror hyse er den beste fisken til å lage fiskekaker med, men det er bare en myte. Hysa har ikke noe bedre bindeegenskaper enn andre fiskeslag, sier han.

Det er blant annet slike myter den nye boka skal angripe.

– Ulike fisker har ulike egenskaper i matlagingen. Vi nordlenninger kan trekke fisk, men vi er ikke nødvendigvis kjempedyktige på fisk bare fordi vi er herfra, sier Nilssen.

– En røff bok

Boken får en tydelig Senja-profil.

– Vi har Senja og havet utenfor som location. Vi har vært mye ute med lokale fiskere, og derfor blir det mye torsk og kveite, forteller Nilssen.

Det blir imidlertid ikke noen typisk kokebok med tradisjonell fiskemat.

– Det blir en litt røff bok, med alt fra fish’n’chips til retter for de virkelig fine middagene, sier han, og fortsetter:

– Det hele blir enkelt presentert, slik at alle kan lage dette. Vi legger også vekt på basic ingredienser som du får tak i hvor som helst.

Solvold og Nilssen har jobbet med boken i fire år.

– Det er et prosjekt som har blitt utviklet over tid. Vi er jo begge veldig opptatte, sier Nilssen.

Selv driver han reklamebyrå i tillegg til Senja Matstudio, mens Solvold blant annet er sentral i den internasjonale kokkekonkurransen Bocuse d’Or.

Smakebit til leserne

For de som ikke kjenner til Solvold, kan Nilssen fortelle at han er en bauta i bransjen.

Han har blant annet vunnet Norgesmesterskapet i kokkekunst tre ganger, ble Norges beste fiskekokk i 1992, og har coachet to nordmenn til seier i Bocuse d’Or.

– Han er litt mediesky, men jeg tror det er ganske mange innenfor faget som vil trekke ham fram som en av de som har betydd absolutt mest for bransjen i landet, sier Nilssen.

De to gjør alt arbeidet med boken selv.

– Solvold står for oppskriftene, og jeg står for det visuelle med bilder og design, sier Nilssen.

Han har gitt folkebladet en liten førpremiere på en av oppskriftene, med oppfordring til Folkebladets lesere om å prøve den ut i helgen.

– Dette er noe alle kan lage?

– Ja, dette er noe godt og enkelt som leserne kan kose seg med i helgen, sier Nilssen.