SJØVEGAN: Elvejazzen i år, den 12. i rekken presenterer et svært sterkt program med noen av Nord-Norges dyktigste jazzmusikere.

En ”høydare”

– Dette blir en ”høydare”, forsikrer initiativtaker, jazzmusiker og fisker, Børge Ytterstad. Han starter med å trekke fram at tre av musikerne er prisbelønte med Torgeir Stubøs Minnepris: Henning Gravrok på saxofon, Øystein Norvoll gitar og vokalisten Marit Sandvik.

– Disse tre musikerne har markert seg sterkt i her i nord men også nasjonalt som låtskrivere, arrangører og solister, sier han.

Henning Gravrok har gjort plater med Halvdan Sivertsen, Kine Hellebust, og Unni Wilhelmsen. Som komponist har han komponert musikk for dukketeater, NRK Barnetimen for de minste og en lang rekke av festivaler og orkestre.

Potensial

Arrangementet på campingplassen har gradvis bygget seg opp. Under den aller fleste elvejazzen sto Ytterstad alene på scenen.

– Jeg satt med et keyboard og komp med Macèn. Da var det bare fiskere til stede. Og jeg fortalte historier, forteller han.

– Jeg tror jo at det er et potensiale for å løfte fram elvejazzen ytterligere. Og det er jo hyggelig at jeg treffer folk på Coop og kafeen som spør etter elvejazzen, sier Ytterstad.

Flere plateutgivelser

Marit Sandvik kommer. Hun har fire albumutgivelser og har vært med på flere plateutgivelser som solist. Øystein Norvol har fire plateutgivelser og har spilt sammen med et utall av nasjonale og internasjonale musikere.

– Ekteparet Marit og Øystein har studert latinmusikk I Brasil og er kanskje mest kjent for sin utgivelse av Bossa Nordpå med Henning Gravrok på saxofon. Denne plata har virkelig fått nordlendingan til å få rykninger i sambafotan, sier Ytterstad.

– Det skal svinge

Bassisten Dag Erik Pedersen er en veteran bassist med erfaring fra flere musikksjangre. Som jazzbassist har han kompet blant annet Unni Wilhelmsen og Karin Krogh. Han er også bassist på plateutgivelse i 2014 med Dr. Ytterstad Kvartett “Just Friends”. Trommer trakteres av Målselvingen Sverre Hogbo som er en rutinert perkusjonist. Med seg på rytmeseksjonen har han Benjamin Olsvik Nilsson på Congas.

– Vi regner jo med at det er modne folk som kommer. Det blir jazz som svinger, det blir standard jazz fra ”The great american songbook”, basert på filmer fra 50-tallet. Det blir jazz med høy gjenkjennelsesfaktor. Det viktigste, det skal svinge, sier Ytterstad.

Børge Ytterstad har lang fartstid i Nord-Norge som pianist på ymse festivaler, deriblant Festspillene I Nord-Norge, Sortlandjazz, BeiarnJazz og Varangerfestivalen.

– Det er jo artig at vi får så gode artister hit. Vi får folk langveis fra for å høre jazzen på Elvelund. I vårt området er det ingen andre jazzkonserter. Så dette er artig, sier Tor-Arne Chruickshank.

kommer: Henning Gravrok på saxofon kommer. Foto: Privat Foto: Privat