FINNSNES: Men for å motta en rød rose og et boktips må du være blant de 40 første som låner bøker på Lenvik bibliotek førstkommende lørdag 23. april.

– 23. april er det nemlig Verdens Bokdag, noe som baserer seg på en veldig gammel tradisjon som stammer fra Barcelona i Spania. Da var det vanlig at man ga en bok og en rød rose til de menneskene man satte pris på, forklarer bibliotekar Arne Harald Steilbu ved Lenvik bibliotek.

– Men for å få en rose og et boktips må man også låne en bok, samt at man må være blant de 40 første kundene på biblioteket denne lørdagen, tilføyer hans kollega Sigrid Stangnes.

Den samme regelen gjelder for barn som oppsøker biblioteket denne dagen, men i deres tilfelle er rosen byttet ut med en ballong.

Boktips

– Dere deler ut boktips?

– Ja, og de bøkene vi tipser om er ikke blant de sist utgitte og mest etterspurte. Litteraturarven vi har fått går langt tilbake i tid. Det er veldig mange gode bøker i ulike sjangrer som er gitt ut for en tid siden. Hvis man bare er ute etter de nyeste og hotteste bøkene er det fare for at man kan gå glipp av den leseopplevelsen disse gir, påpeker Sigrid Stangnes.

– Hvor stor betydning har egentlig Verdens Bokdag?

– Det er i hvert fall en symboldag for bøker og betydningen av dem, noe jeg mener at vi trenger å ha. Vi tror ikke at mennesker som ikke er så glade i lese bøker blir bokormer fordi Verdens Bokdag arrangeres hvert år. Men all fokus på litteratur er etter vår menig positiv, svarer Arne Harald Steilbu.

Bibliotekarene minner om at boka i dag er viktigere enn noensinne før.

– For 50-60 år siden kunne du klare deg forholdsvis bra uten å kunne lese eller skrive. I dagens samfunn er det helt umulig, påpeker Steilbu.

Kulturinnslag

Det vil også være en rekke kulturinnslag i Kunnskapsparken på Verdens Bokdag.

– Men de er UKM og ikke vi som må ta æren for. En kunstutstilling skal åpnes og i forbindelse med den blir det musikalske innslag. UKM skal også ha en kafékonsert på Kafé Okazo lørdags formiddag. Altså er det mange grunner til å besøke Kunnskapsparken på lørdag.