SØRREISA: Ifølge museumsformidler Truls Nilsen ved Midt-Troms Museum er fortellerkvelder med historisk vri noe som folk flest har stor sans for.

– Vårt inntrykk er fortellerkvelder med fokus på det som skjedde i vårt område under andre verdenskrig er av stor interesse. Vi har tidligere arrangert fortellerkvelder både på Kramvigbrygga i Sørreisa og andre steder i regionen, og som regel møter ganske mange opp når vi gjør det, påpeker museumsformidleren.

Når det gjelder Kramvigbrygga så mener Truls Nilsen at den gir en perfekt ramme rundt et slikt arrangement.

– Den har jo selv en lang historie og en veldig spesiell atmosfære som passer som hånd i hanske til slike kvelder som dette.

Foredragsholder

Kveldens foredragsholder er museumskonservator Kjetil Åkra ved Midt-Troms Museum, som blant annet er medforfatter til praktverket om slagskipet «Tirpitz», som Midt-Troms Museum nylig har gitt ut en utvidet utgave i engelsk språkdrakt av.

– Det Kjetil Åkra skal ta for seg i dette foredraget er sjøflyhavna som tyskerne etablerte i Djupvåg i Sørreisa under den andre verdenskrig. Ganske nylig ble det oppdaget at det fantes ganske mange bilder fra denne sjøflyhavna på nett. Disse bildene vil også Åkra vise på storskjerm under foredraget. Dette er noe vi tror vil bli et skikkelig interessant foredrag for historieinteresserte, som vi jo har mange av i vårt område.

– Hvor godt kjent tror du denne delen av krigshistorien i Sørreisa er?

– Ja, si det. Mennesker i Sørreisa og omegn som selv opplevde krigen kjenner vel til at de tyske okkupantene hadde en sjøflyhavn i Djupvåg. Når det gjelder yngre mennesker så er jeg mer usikker.

Sentral

Truls Nilsen minner om at Sørreisa var et viktig knutepunkt for tyskerne under andre verdenskrig.

– Det var blant annet der de losset utstyr som kom sjøveien, og de hadde etter forholdene ganske mange kanonstillinger der. I Sørreisa har vi også et særdeles oppegående og velsmurt historielag som tar oppgaven de har påtatt seg veldig seriøst og målrettet. Jeg er sikker på at denne fortellerkvelden blir skikkelig bra.