SØRREISA: I 2014 ga Lise Løvland ut sin første bok med samme tema.

– Men den boka var beregnet for nybegynnere, mennesker som aldri har spilt et instrument eller lest noter. Denne oppfølgerboka er for viderekommende, altså de som allerede har tilegnet seg noe kunnskap om dette, forklarer Lise Løvland, som foruten å være pianopedagog også er en scenevant artist som spiller på flere instrumenter, også det menneskelige. I «Pianoboka Mi 2» finner man både notene til kjente sanger og musikk som Lise Løvland har komponert selv.

Gjennom nåløyet

Det å få et forlag til å gi ut en bok i dag er ikke noe som gjør seg selv.

– Det er et ganske trangt nåløye, og jeg er ganske stolt av at selveste Norsk Musikkforlag, som er det største forlaget på dette feltet, synes det er verdt å gi ut bøkene mine.

– Hvor kan man kjøpe denne boka?

– Den vil bli lagt ut til salg på alle musikkbutikker i landet, men jeg håper at også bokhandlene på Finnsnes tar den inn.

– Kan man lære seg å spille piano bare ved å lese de to bøkene dine?

– Det aller beste er jo at man også får undervisning av pianopedagog, men jeg vet at det er mennesker som spiller piano etter kun å ha lest den første boka.

– Å kunne notene er vel første bud, hvor vanskelig er det egentlig å lære seg dette?

– Det er ikke så vanskelig, men man må være innstilt på å bruke litt tid på det. Notene er akkurat de samme i morgen som i dag, så har man først lært seg dem er det i boks. Men man må kunne overføre notene til tangentene, så at man har tilgang til et piano er viktig.

Pianometodikk

Lise Løvland er utdannet pianist ved Musikkonservatoriet i Tromsø.

– Men i tillegg studerte jeg også pianometodikk, der jeg var så heldig å få en særdeles dyktig lærer. Hun heter Birthe Johansen, og jeg var hennes aller siste elev før hun gikk av med pensjon. Jeg har veldig mye å takke henne for, understreker Lise Løvland.

«Pianoboka Mi 2» er også illustrert med tegninger av Pia Jensen, en svensk kunstner som Lise Løvland ble kjent med gjennom sin manns søster, som bor i Sverige.