FINNSNES: I går ble det klart at UKM Arctic Troms får 840.000 kroner fra Troms fylkeskommune. Daglig leder Odd-Halvdan Jakobsen i UKM Arctic Troms vet akkurat hva midlene skal brukes til.

– Ja, det var jo jeg som utarbeidet en prosjektbeskrivelse og sendte søknaden om støtte til dette prosjektet i fjor høst. I går fikk jeg noen signaler på Facebook om at vi hadde fått disse midlene, så jeg gikk inn på nettsidene til Troms fylkeskommune der jeg fikk en bekreftelse på dette, opplyser Odd-Halvdan Jakobsen. Det han søkte om midler til er et prosjekt som skal styrke kompetansen til personer som jobber med UKM i Troms.

– Disse midlene skal i første rekke gå til et kursopplegg som skal heve kompetansen hos kommunekontaktene i alle kommunene i Troms og de unge arrangørene som er blitt en stadig viktigere del av UKM-systemet. Kommunekontaktene er voksenpersoner, mens det vi kaller for Ung Arrangør er ungdommer som både hjelper til med rekrutering av unge til lokalmønstringen og selve avviklingen av dem, forklarer Odd-Halvdan Jakobsen.

–Ville dette vært mulig uten midlene fra fylkeskommunen?

– Nei, det koster penger å samle kommunekontaktene og de unge arrangørene på kurs. Det koster også penger å hyre inn foredragsholdere både fra inn- og utland som skal lære dem hvordan de skal bli flinkere til å løse disse oppgavene. Dette er jo også et prosjekt som skal gå over to år, og som jeg mener vil gi store utslag i UKM-arbeidet fremover.

28 kommuner

Grunnen til at Lenvik kommune sitter i førersetet når det gjelder arbeidet med UKM i Troms er ifølge Jakobsen at de har gode resultater å vise til.

– I denne rollen har vi 28 kommuner, Svalbard og de tre ETS-kommunene inkludert, å forholde oss til. Vi skal samordne og sørge for skolering av nøkkelpersonene innen UKM-systemet i disse kommunene.

En av utfordringene i dette bildet er at det har vært en stor grad av fornying av kommunekontaker i kommunene.

– Det er kommet nye mennesker i roller som forgjengerne som regel hadde lang erfaring i, noe som blant annet kan gi seg utslag i at rekruteringen ikke er like god som den har vært enkelste steder.

Odd-Halvdan Jakobsen mener at det toårige prosjektet vil koste mer enn midlene de har fått fra fylkeskommunen.

– Vi kan nok fordoble dette beløpet når det gjelder prosjektkostnadene. Men her ligger der midler fra annet hold i systemet.

Odd-Halvdan Jakobsen har jobbet med UKM i 19 år, og har i løpet av denne perioden opplevd det som mest krevende å utarbeide søknader til prosjektstøtte.

– Skal man få midler må prosjektbeskrivelsene være utarbeidet på en svært grundig og seriøs måte.

– Hvor mye har du fått av prosjektstøtte?

– Tar man de største beløpene så er det 750.000 og 440.000 kroner fra Sparebanken Nord-Norge, 810.000 fra Barentssekretariatet og nå altså 840.000 kroner fra fylkeskommunen. Uten dette ville nok ikke resultatene av arbeidet med UKM i Troms og internasjonalt blitt det det er blitt i dag, fastslår Jakobsen, som har en del nye opplegg på gang også når det gjelder fylkesmønstringen på Finnsnes i april.