FINNSNES: Øyvind Staveland er ikke helt sikker på hvor mange ganger Vamp har opptrådt i Kulturhuset på Finnsnes før.

– Jeg tror dette vil bli den fjerde opptredenen vår på Finnsnes, så Kulturhuset der er et sted vi har spilt før, fastslår han.

– Betyr det at dere trives i dette kulturhuset?

– Ja, Kulturhuset på Finnsnes er et flott sted å opptre. Det har god lyd, er passe stort. Alle kan opptre der, men samtidig er det ikke større enn at det blir ganske intimt der vi på scenen føler at vi har god kontakt med publikum.

– Hvor mye rekker dere å bli kjent på stedene dere opptrer?

– Det begrenser seg jo hvor mye man rekker å se seg om. Vi kommer som regel samme dag som konserten, så er det innskjekking på stedet vi skal bo under oppholdet og lydprøver. Men hver gang jeg har vært på Finnsnes har jeg sørget for å sette av litt tid til å gå i marka. Det er et veldig fint turterreng der.

Utvalgt

– Er det du selv som har merket Finnsnes ut på turnékartet?

– Dette er en turné der vi selv har booket hos inn på de stedene vi ønsker å opptre, så det er ikke tilfeldig at vi opptrer på Finnsnes. Det var et av stedene vi gjerne ville besøke igjen.

15. oktober i fjor lanserte Vamp sitt hittil siste studioalbum. Det er det tiende i rekken og har tittelen «Populas», som er latinsk og betyr befolkning.

– Vi startet denne turneen torsdag 18. februar, og skal gjøre en konsert hver dag fram til 13. mars. Den er det jeg vil kalle en oppfølgerturné på plata vi ga ut i fjor høst.

– En konsert hver dag, blir ikke det litt slitsomt?

– Tja, det medfører selvsagt mye reising, noe som kan være litt slitsomt av og til. Men svaret må likevel bli et klart nei. Det er jo dette vi liker å holde på med.

Repertoar

Da vi snakket med Øyvind Staveland var det tydelig at han hadde selskap av et ungt menneske.

– Det er barnebarnet mitt, bestefar måtte trå til som barnevakt på grunn av sykdom i barnehagen. Men det er bare hyggelig, forsikrer han.

– Hva slags repertoar har dere på denne turneen, dere har jo litt å velge av?

– Det er klart at vi gjør noe fra vårt siste album. Samtidig er det noen gamle låter som vi vet at publikum alltid ønsker at vi gjør på konsertene våre. Låter som «Tir ná Noir», «Månemannen» og «Liten Fuggel» er vel bortimot et folkekrav når vi er ute på veien.

– Vamp er også kjent for å samarbeide med andre artister?

– Ja, det er noe vi gjør med ulike mellomrom. Vi har jobbet med artister som Ole Paus, Erik Bye, Rita Eriksen, Anne Grete Preus, Morten Abel og Herborg Kråkevik. Det er noe vi gjør for å riste litt løs fra oss selv slik at vi ikke stivner i formen.

Urstemmen

Det var Øyvind Staveland som sammen med Torbjørn Økland tok initiativet til å etablere bandet Vamp i 1991. I 1992 sikret bandet seg også platekontrakt. Allerede året etter kom det første albumet, som hadde tittelen «Godmorgen, søster». Vamp hadde allerede da etablert seg som et populært konsertband, men albumet gjorde dem kjent over hele landet. Ikke minst fordi en av låtene på det var «Tir ná Noir», som fortsatt er Vamps mest kjente låt. I 1994 fulgte Vamp opp med albumet «Horisonter», der bandet fortsetter med å utforme sitt musikalske særpreg.

På tampen av 1998 valgte imidlertid vokalisten Jan Ingvar Toft å takke for seg, og Vidar Johnsen ble hentet inn som hans etterfølger. Jan Ingvar Toft er nå tilbake som vokalist, noe Øyvind Staveland er svært glad for.

– Jan Ingvar er jo selve urstemmen i Vamp, og er nå heldigvis tilbake i bandet, og selvsagt også denne turneen, forsikrer Staveland.

Priser

Vamp har mottatt en rekke priser og utmerkelser. Blant annet flere Spellemannspriser, Prøysenprisen og Gammeleng-prisen.

– Å få slike priser er selvsagt veldig hyggelig og noe vi ikke tar som en selvfølge. De er også en bekreftelse på at det man forsøker å få til faller i smak hos noen, sier Øyvind Staveland.

– Er folkemusikken grunnstammen i Vamp?

– Vi er nok bra inne i den sjangeren, men er ikke et rent folkemusikkband. Vi beveger oss både innen vise, pop og rock. Ellers er vi ikke så glade i å bli satt i en bestemt bås. Når så mange ulike musikere og instrumenter møtes i et band oppstår det en bestemt lyd. Forhåpentligvis vellyd. Dessuten er vi hele tiden opptatt av å utvikle oss videre. Vi kan gjerne dra noen av de gamle låtene som publikum ønsker seg, men vi kan ikke leve på musikk vi lagde for mange år siden. Det må skje en fornying, understreker Øyvind Staveland.

– Det er du som er sjefen i Vamp?

– Jeg er ikke så opptatt av å være sjef, men et hvert foretak eller geskjeft må ha en person som tar ansvar og sørger for fremdrift og utvikling. En som trekker i trådene og er en slags koordinator i det som skjer.

– Men du lager jo også mye av musikken Vamp fremfører?

– Det stemmer, og det er også jeg som har ansvaret for mangementet og bookingen. Men alle i bandet bidrar på sine måter. Vi er et flott team som utfyller hverandre, og alle er like viktig, understreker Vamp-sjefen.

– Er det til slutt noe du vil si som jeg ikke har spurt om?

– Jeg tror at du har vært innom det meste, og nå er det vel heller ikke så mye mer å si. Det vi driver med er musikk, og er man interessert i det vet man jo hvor man finner oss når vi kommer til Finnsnes. Noe vi selvsagt håper at riktig mange gjør.

Vamp opptrer i Kulturhuset på Finnsnes tirsdag 8. mars. Deres tidligere konserter i storstua på Finnsnes har trukket mye folk, en tradisjon som ikke ser ut til å ha forandret seg siden sist.

– Det er nå forhåndssolgt nesten 300 billetter til konserten med Vamp, så det ser ut til at folk kjenner sin besøkelsestid når de kommer. Noe også vi alltid synes er veldig hyggelig, kunne Vibeke Johnsen ved Kulturhuset opplyse i går.

– Fullt hus?

Det er et veldig godt forhåndssalg, salen nede er snart full. Og siden det jo også er noen dager igjen til konserten skal være skal man ikke se bort fra at det bli fullt hus.

– Så nå bør etternølere som vil ha med seg konserten skride til verket?

– Slik billettene går ut er det ikke noen grunn til å vente med det. Det er vel snarere det motsatt som er tilfelle.