TRONDHEIM: Åshild Johansen, som opprinnelig kommer fra Grasmyr på Senja, var den som tok initiativet til å etablere Senjalaget i Trondheim i 1991. I år kan laget bestående av senjaværinger som har forflyttet seg lenger sør i landet feire at det er 25 år.

– Når skal dere markere dette jubileet?

– Lørdag 5. mars i de flotte lokalene til Sjømannsforeningen i Trondheim, der vi pleier å holde til når vi steller i stand fest for medlemmene. Vi pleier å ha to slike sammenkomster i året, en om vinteren og en ut på høsten.

Fast tradisjon

Senjalaget i Trondheim har en fast tradisjon med at det serveres skreimølje om vinteren og boknafisk om høsten.

– Tidligere pleide vi å servere bacalao på høstsammenkomstene, men vi fant ut at boknafisk er mer typisk Senja-mat, forklarer Åshild Johansen.

– Hvor mange medlemmer er det i dette laget?

– Et sted mellom 50 og 70. De fleste er selvsagt fra Senja, men ikke alle kommer derfra. Noen av dem har giftet seg med trøndere, og vi menger jo oss ikke bare med mennesker som kommer fra Senja.

– Har dere kulturinnslag på disse sammenkomstene?

– Vi pleier å ha levende musikk, blant annet har søsteren til Tove Karoline Knutsen opptrådt for oss. Men vi har jo svært begrenset med ressurser og har ikke råd til å hyre inn artister som tar seg godt betalt.

– Ingen er SÅ gal

– Er disse sammenkomstene bare for medlemmer?

– Ja, det er jo kontingenten medlemmene betaler som gir oss muligheter til å arrangere disse middagssammenkomstene.

– Hva om det skulle komme noen helt fra Senja?

– Hvis så skulle skje vil vi gjøre vårt for å de skal få plass, men jeg tviler på at noen er så gal at de reiser helt fra Senja til Trondheim for å spise skreimølje. De er jo mye nærmere råvarene enn vi.

Når Senjalaget i Trondheim steller i stand fest med delikatesser fra havet er det kun fisk fra yttersiden av Senja som gjelder.

– Vi får ikke fersk skrei av en slik kvalitet her i Trondheim, og får derfor skreien fra Senja sendt nedover. Til å tilberede middagen har vi et fast kokkelag bestående av Roger Stefanussen og Knut Erik Stokmo, som også bor i Trondheim.

Åshild Johansen fra Grasmyr på Senja var den som startet opp Senjalaget i Trondheim. Foto: Ingrid Johansen