SØRREISA: Det er tyve år siden Ole Henrik Magga kom til Skardalen og stod for den offisielle åpningen av Gamtofta som kulturmøtested. I to tiår har Arvid Skjellhaug vært en viktig kulturbærer for den samiske identiteten i kommunen, påpekte ordfører Jan-Eirik Nordahl i sin tale for dagen:

— Arvid har lagt ned en fantastisk innsats gjennom mange år for å vise og ta vare på den samiske kulturen som vi vet var her i Sørreisa og i Skardalen. Det samiske er en viktig del av vår identitet i nord, sa Nordahl.

Kulturarv

På Gamtofta har også de minste alltid vært i målgruppen, både gjennom utstillinger og aktiviteter. Denne 6. februar var det Stina Fagertun som hadde fortellerstund. Mattishallen fikk et godt oppmøte med smårollinger etter gudstjenesten, hvor Ole Bekkelund forrettet sammen med Paul Dahlø som organist og Odd Lockertsen som kirketjener.

— Jeg er glad for at den delen av vår kulturarv stadig får mer oppmerksomhet. Vi ser det ikke minst hos de unge og i de festivalene som arrangeres her i nord. Vi skal være stolt over den samiske delen av vår kulturarv. Det er også viktig at vi har unger som vokser opp og får et forhold til det samiske og den rike kulturarven. Fra tidligere tider vet vi at det har vært tette bånd over hele Nordkalotten gjennom nettopp det samiske folket. Det er en historie som er verd å ta med seg og verd å fortelle videre, fortsatte Nordahl.

Modernitet

Gamtofta er dessuten et godt eksempel på hvordan moderne uttrykk og fremtidsrettet formidling kombineres med gammel historie, nedarvet identitet og rotfestet kultur.

— I Sørreisa ser vi at det samiske komme sterkest til uttrykk her på Gamtofta og ved Andsvatnet hos Oskal-familien, som har bygd opp et imponerende anlegg med reinslakteri og videreforedling i tillegg til basisdriften sin. Hjerttindrein er i ferd med å bli en merkevare, og som ordfører i Sørreisa er jeg stolt over den moderne reindrifta og de dyktige personene som står bak denne satsingen. Som ordfører er jeg glad og stolt over å kunne feire samefolkets dag her på Gamtofta.

— Et ordtak sier at det er viktig å være trygg på sin egen fortid for å kunne stake kursen inn i fremtiden. Den samiske kulturarven er en del av vår fortid og den skal også være en del av vår fremtid, sa Nordahl.

GAMTOFTA: Dette minnenes sted, som Ole Bekkelund sa i sin preken. Foto: Arne Ivar Hanssen
BIIDOS: Uma Johnsen (7) og Jonas Johnsen (5) fikk kose seg i den lune Mattishallen på Gamtofta. Foto: Arne Ivar Hanssen