ØVERBOTN: På Sázza, Senja natur- og kultursenter i Øverbotn, blir det vinteraktivitetsdag for hele familien – samtidig som den er en markering av Samefolkets dag. Ettermiddagen har et imponerende program:

— I år som i fjor har vi Yukigassen snøballkrig, vi har skisporleking, aking og grillkos. Det blir musikk ved Fresk Ungdom og Privilegium Gospel, og på scenen til slutt står Arvvas. De kommer til oss direkte fra en spilling i Helsingfors lørdag natt, forteller Åge Tobiassen.

Fresk oppvarming

Leder i Norske samers riksforbund, Beaska Niilas, har tale for dagen, og programmet videre er ikke bare tettpakket med opplevelser, men gir samtidig en spesiell mulighet til å få oppleve noen av våre fremste kulturutøvere: Arvvas er et nytt musikalsk samarbeid som består av joikeren Sara Marielle Gaup Beaska og bassisten og sangeren Steinar Raknes. Duoen er i internasjonal klasse, både med sin konsertvirksomhet og sitt format.

- Da Fresk Ungdom ble spurt om å være ”oppvarmere”, svarte vi ja med en gang. Har man hørt Arvvas, skjønner man for en stor ære dette er, sier Rune Ottarsen.

Utstillinger

Ækt Mat har kafé med middag, salg av bidos og tradisjonelt samisk brød, brukthandelen har åpent, og det er flere utstillinger: Vandreutstillingen ”Slektskap over grensene” åpner i lokalene til Ækt Mat, den faste utstillingen i Sazza er åpen, og det vil også kontinuerlig kjøres en film om sjøsamisk bosetning. Senja Handbryggeri har åpent for omvisning. Tobiassen har selv satt sammen billedutstillingen om svensksamene som ble gift på Senja og om etterkommerne som er her i dag. Herbjørg Valvåg holder foredrag om innvandringen til Senja i et historisk perspektiv. Det er andre året på rad dagen markeres her. I fjor deltok det over 150 bare på snøballkrigen, smiler Tobiassen:

Ungdom

- Vi legger stor vekt på ungdom spesielt, derfor har vi med oss ungdomskorene, og Niilas vil snakke om ungdomsarbeid i samisk sammenheng. Det er viktig å få unge folk interessert, både i arbeidet og i kulturen. Det er de som skal ta vare på alt dette videre, sier han.

Samefolkets dag markeres én dag på etterskudd i Tranøy, med et imponerende program av aktiviteter og kultur. I morgen er Per Midtgård, Ingve Birkeland og Åge Tobiassen klare til å ta imot massevis av unger til snøballkasting og skileker i snøen utenfor Sázza i Øverbotn. Foto: Rune Ottarsen
En duo i internasjonal klasse er det som står på scenen søndag i Øverbotn. Foto: Arvvas