STONGLANDSEIDET: Det mener årbokredaktør Helge N. Nilssen.

– Får vi endelig en forklaring på navnet Senja? Og må noen kommuner i Midt-Troms skifte ut sitt kommunevåpen? Det kan være resultatet dersom Inge Arnesen skulle få medhold i sin tolkning av endel kommunenamn og svært mange stedsnamn i Sør-Troms og Senjaområdet, påpeker Nilssen, og fortsetter:

– Tysk og germansk er spesialfeltet til den pensjonerte amanuensisen fra NTNU, født og oppvokst på Senja. Og nettopp germansk, det språket som var talespråket da mange stedsnavn så sin opprinnelse, er hans utgangspunkt for svært så troverdige og uventede tolkninger. Stedsnavngransking er en tolkningsøvelse uten fasit, skriver han i sin artikkel «Kjetterske ytringer om stedsnavn på Yttersida», hovedartikkelen i årets Årbok.

Storsildfisket

Men årets bok handler ikke bare om stedsnavn.

– Det viktige storsildfisket, som tok slutt på 60-tallet, er viet flere artikler i boka. Både det å være på «bomsen», overgangen fra posebåter til ringnot, - jakta på det store sildekastet og dramatikken rundt det som ble omtalt som et eventyr som brått tok slutt, forklarer redaktøren.

Roald Selseth var lensmann i Senjaområdet i mange år. Han forteller levende fra sin lensmannsgjerning, og har klare formeninger om politirollen i dag i forhold til den rollen som lensmannen hadde i bygda tidligere.

– Årboka inneholder også flere etterlatte fortellinger nedskrevet av Reidar Brox fra Mefjordvær. Helge Stangnes lærer oss det populære spillet «femstein», Terje Meyer Nilssen kommer med flere avsløringer fra sin oppvekst på Nord-Senja, - og Hans Helge Jørgensen beretter om husmannshuset «Marenstua» på Tranøya. Christian Fredriksen Fimborud var en markert og avholdt prest i Berg, og er viet en egen artikkel.

Annet

Årboka bringer også Håkon Andreassens samling av ordtak fra Skaland, bekymringer om tuberkulose og død, samt avfolking av bygder og øyvær på Senja fra Senjens Blad tidlig på 1900-tallet, dikt av Ronny Trælvik, Berit Aaker Pietsch og Helge Stangnes, samt årets utvalg fra Trond Dragøys store samling av dialektord fra Senja.