FINNSNES: Den første boka i serien «Kirkene i Troms» er allerede ute.

– Bind to kommer til neste år, mens det tredje og avsluttende bindet kommer i 2017. Trebindsverket skriver jeg i samarbeid med journalist, redaktør og forfatter Lill-Karin Nyland. Du kan si at vi deler omtalen av kirkene i Troms mellom oss, forklarer Ronny Trælvik.

100 kirker

De to har tatt for seg kirkebyggene i Troms fra Kvænangen og Skjervøy i nord til Harstad og Kvæfjord i sør.

– Hvor mange kirker er det?

– De kirkene vi omtaler er kirker der det fortsatt er aktivitet med gudstjenster og annet, det vil si litt over 100 kirker. Kirkebygg som ikke er i bruk lenger omtaler vi ikke.

Interessant

Ronny Trælvik sier at arbeidet med trebindsverket både er interessant og lærerikt.

– Vi har konsentrert oss om historien til hver enkelt kirke. Hvorfor den er plassert akkurat der, hvem som har tatt initiativ til at de skulle bygges, vedlikehold og lignende. Det knytter seg mange historier til slike bygg, og for å få tilgang til dem har vi snakket med kirkeverger, prester og andre tilsatte i kirken. Og såkalte vanlig folk der mange har et nært forhold til kirkene de sokner til, forklarer Trælvik.

Boka inneholder også mange flotte bilder.

– Lill-Karin og jeg har tatt de aller fleste bildene unntatt noen få der vi har brukt bilder som andre har tatt.

Samlet i ett bind

– Er du selv opptatt av kirkebygg?

– Ja, det er bygninger som alle har en interessant historie knyttet til seg. Å skrive om alle kirkene i Troms er noe jeg har hatt lyst til i mange år. Men det er et ganske omfattende arbeid som også medfører en del reising.

Ronny Trælvik peker på at noen av kirkebyggene i Troms har vært omtalt i bøker og årbøker tidligere.

Bokverk

– Men det er første gang at alle kirkene i Troms blir omtalt i et samlet bokverk. Det er som tidligere nevnt et veldig interessant arbeid, og vårt håp er at bøkene også vil ha interesse for leserne.

Hovedmålsetningen med bokprosjektet er for Trælviks del å dokumentere og bevare en del av landsdelens historie for ettertiden.

Omslaget på «Kirkene i Troms». Foto: Reidar Ingebrigtsen
Omtalen av Torsken kirke er med i bind en. Foto: Reidar Ingebrigtsen