Bosatte flyktninger jobber på Kafé Okazo i Kunnskapsparken og serverer mat fra hele verden.

Ideen bak kafeen er at flyktninger som er på introduksjonsprogram skal få en mulighet til å kvalifisere seg til arbeid.

Alle flyktninger som kommer til Norge har rett og plikt til å få opplæring i norsk, samfunnsfag og praksis i arbeidslivet.

Slike plasser, som også gir dem relevant utdanning, har det vist seg vanskelig å skaffe, så derfor har vi starta denne kafeen som en del av et prosjekt som vi har fått midler til fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Det finnes lignede kafeer i Tromsø og Hammerfest, forteller virksomhetsleder for Senter for læring og integrering i Lenvik kommune, Britt-Tove Sletten.

Introduksjon

Kafeen er en del av introduksjonsprogrammet for bosatte flyktninger og i tillegg til at den gir praktisk arbeidserfaring, lærer de som jobber der om hygiene, helse, miljø og sikkerhet, kjøkkenfaglige ting, norsk og ikke minst kundebehandling.

– De som jobber her har introduksjonsstønad, og kommer fra en gruppe på 40 – 45 flyktninger. Det jobbes her hele uka og vi har delt dem opp i grupper på to til fem, som jobber sammen to ganger i uka. For mange av dem er det å jobbe på en kafé og servere kvinner og menn, en tidsreise fra å være hjemmeværende dame kun omgitt av egen familie, til å være i full jobb og det er de til tross for liten utdannelse og skolegang.

– Vi prøver å gi våre gjester en hverdag full av smaksopplevelser og rettene vi serverer en blanding av norske og utenlandske retter. En del av oppskriftene får vi faktisk fra de som jobber her, sier fagleder Elise Log. Hun er en av to ansatte på kafeen. Den andre er kokken Charles Johnsen.

Amine Cawahiv og Tin Tin Ayekhine som jobba der den dagen Folkebladet var på besøk, gav begge utrykk for at de trivdes utrolig godt og at de satte stor pris på å få være der.

Esperanto

Kafé Okazo er en integrert del av kunnskapsparken og leverer også mat til konferanser og møter i huset. De har åpent fra 0930 til 1600 alle hverdager, men trår til utenom disse tider om det trengs til noen arrangementer. Navnet Okazo er fra det internasjonale hjelpespråket esperanto og betyr muligheter.

– Vi valgte esperanto for å være mest mulig nøytral, esperanto er et språk alle kan forholde seg på samme måte, opplyser virksomhetslederen.

Kafé Okazo er blitt lunsjkafeen for mange og på onsdag serverte de thailandsk kyllinggryte og couscous med reker og Foccaciabrød. Det gikk unna.

(Folkebladet.no)

COUSCOUS: Marie Oden Halvorsen koser seg med couscous med reker og foccasia-brød. Foto: Birger Caspersen
ANSVAR: Kokken Charles Johnsen står for veiledning og opplæring av de utplasserte flyktningene i alle kjøkkenfag. Foto: Birger Caspersen
Serverer: Amine Casahiv serverer Britt-Tove Sletten thailands gryte. Foto: Birger Caspersen
GRYTE: Den thailandske gryta var ikke sterkere krydret enn at den passerte hos de fleste. Foto: Birger Caspersen
KORTREIST: Ideen bak Kafé Okazo er at flyktninger som er på introduksjonsprogram skal få en mulighet til å kvalifisere seg til arbeid. Foto: Birger Caspersen