Svaret er null. Reinsdyrprodukter utgjør nemlig under èn prosent av det samlede kjøttmarkedet i Norge.

Og det vil Lars Ante Oskal (26) gjerne gjøre noe med. Vi treffer ham på veisenden ved Altevatn, fire mil fra Setermoen. Derfra bærer det med skuter innover i skogen, til ei av reindriftsfamilien Oskals hytter.

- Om jeg starta tidlig med reindrift? Nesten før jeg ble født. Dette får man inn med morsmelka, smiler Oskal og tenner opp i peisen.

Elsker å lage mat

Sammen med hunden Benne kom han tidligere denne morgenen fra ei overnatting ved Leinevatn, lenger innover i villmarka.

- Det er et fritt liv, dette her. Og den innsatsen man legger i drifta, får man tilbake igjen. Pluss masse godt mat, smiler reindriftssamen.

På benken i hytta ligger opptil flere eksempler på nettopp dette. Ute veksler været mellom snø og sol, men inne freser snart steikpanna på gassblusset.

Nå er Lars Ante Oskal i sitt ess.

- Jeg elsker å lage mat. Reinkjøtt spiser jeg hele tida. Og jeg blir ikke lei heller, forsikrer han.

Han trekker fram Troms som et fylke med gode vekstforhold. Noe som igjen gjør seg gjeldende innen matproduksjon.

Snevert syn

De fleste tenker nok på reinskav når kjøtt av denne sorten skal tilberedes. Og Oskal skaver riktignok på kjøkkenbenken - men han bruker røkt reinsdyrtunge.

- Det er det samiske svaret på bacon, og passer veldig godt med egg til frokosten, sier han.

Reindriftssamen er ikke uventa rosende i sin omtale av reinkjøttet, og trekker fram positive sider som omega-6, B-vitamin og lite, men sunt fett.

Tørket hjerte

- Reinkjøttet er utrolig anvendelig, skyter han inn.

Snart sitter vi her i hytta ute i villmarka og inntar et herremåltid, som både er enkelt og velsmakende på samme tid.

Men tilbake til allsidigheta - for Oskal går gjerne fra stekt skav til kokekjøtt i suppe. Og skal han grille reinkjøtt, kan han gjerne kløyve ei tunge på langs.

- Reinsdyrhjerte er også godt. Det kan tørkes, skaves og spises som snacks, forsikrer han.

Krydder

Biff, filèt, koteletter - jo, reinkjøttet har naturligvis like mange muligheter som andre typer kjøtt det mer enn bugner av i butikkdiskene.

Men Lars Ante Oskal salter i små doser. Og annet krydder holder han seg unna.

- Dette er et mildt og smakfullt kjøtt, og man trenger slett ikke å kamuflere maten med krydder, mener han.

Det er fredag ettermiddag. Ute lyser det opp mellom skyene, og skuterturen nedover igjen er nært forestående. Men Lars Ante Oskal har slett ingen planer om å ta helg.

- Nei, jeg skal innover igjen. Jeg koser meg ute, sammen med hunden. Og inne nyter jeg godt reinkjøtt. Da kan man leve, avslutter han med et smil.

(Folkebladet.no)

REINFLOKK: Fra reinen kommer det et kjøtt som har lite fett og masse proteiner. Foto: Privat
TUNGE: Her skaves reintunge. Foto: Ronny Trælvik
FRESER I PANNA: Steik kjøttet, sammen med løk. Foto: Ronny Trælvik
REINKJØTT Enkelt og velsmakende i mange varianter. Foto: Ronny Trælvik