Fra stemmetelling i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Fra stemmetelling i Oslo. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Mer enn 5.000 stemmer ble forkastet ved valget

Tellekorpset ved stortingsvalget fant mange stemmer der de ikke forstår hva velgeren ville stemme på. 5.052 stemmer har blitt forkastet.

Det er en stor økning fra stortingsvalget i 2013, da 3.255 stemmer ble forkastet, melder NRK.

– De stemmene hvor det ikke er stempel, og stemmer til partier som ikke stiller lister i fylket, blir forkastet. Vi har også noen stemmesedler hvor det er vanskelig å vite hva velgeren egentlig ville stemme på. Hvis vi ikke finner ut av det, så vil stemmen bli forkastet, sier Thorild Osdalen, leder for valgteamet i Telemark.

Hun synes det er rart at antallet har økt så mye, for stemmesedlene er ikke endret fra valget for fire år siden, og hun mener veiledningen i år kanskje var enda tydeligere enn tidligere.

Tellekorpset har også funnet en del stemmesedler der velgerne har skrevet på hilsener til kandidater eller heiarop.

– Blant annet har en velger skrevet «deg vil jeg gjerne ha» foran førsteplassen på en liste i Telemark, en annen har skrevet «Jeg skjønte ikke noe, men heier på dere», forteller hun.

Slike meldinger påvirker ikke om stemmen forkastes, men kan bidra til å forsinke tellingen.

(©NTB)

Si din mening: Du er hjertelig velkommen til å kommentere denne artikkelen (stengt mellom midnatt og kl. 06:00). Du må være innlogget på Facebook for å kunne kommentere. Upassende og injurierende innlegg vil bli slettet! Hele debatter kan også bli fjernet uten forvarsel.

Varsle om upassende innlegg her

Følg Folkebladet på Facebook

Mer å lese på Folkebladet: