Denne elgen ble skutt på Bardufss. Foto: Målselv viltnemnd

Innmaten fra elgjakta er nemlig et livsviktig matfat for reven, og dermed en fare for rypebestanden.

– Å ta med seg slakteavfallet er et enkelt tiltak for å begrense utbredelsen av en av rypas verste fiender, rødreven, sier Jo Inge Breisjøberget, fagsjef for jakt og fiske i Statskog.

Redusert

I jaktsesongen i fjor ble det liggende mer enn 4.000 tonn slakteavfall tilbake etter elg-, hjort-, villrein- og rådyrjakt i landet.

Beregninga går fram av ’’Rypeforvaltning’’, bokversjonen av Norges hittil største studie av hva som er den beste rypeforvaltninga for fremtida. Breisjøberget er ifølge Newswire rypeforsker og medforfatter.

– Rypebestanden er sterkt redusert de siste årene, og vi vet at det i hovedsak er antall rovdyr som avgjør bestanden. Undersøkelser ved Høgskolen i Nord-Trøndelag antyder at store deler av slakteavfallet tas av rødrev og mår, sier Breisjøberget.

Overlever

Slakteavfallet bidrar til at åtseletere overlever vinteren og går løs på skogsfuglegg den påfølgende våren. Sist jaktår ble det skutt bare 120.000 ryper. For ti år siden var antallet 415.000.

Mattilsynet kan ikke pålegge jegere å ta med seg slakteavfall fra friske dyr, men støtter oppfordringen fra Statskog.

– Vi ber jegere bruke hodet, selv om det ikke er forbudt å la tarmer, magesekk, nyrer og annet ligge igjen i skogen, sier veterinær Harald Øverby i Mattilsynet.

Avfallet kan leveres til destruksjon i anlegg eller graves ned.

(Folkebladet.no)