DYRØY: Anne-Grethe Bergheim er søsteren til Lill-Sigrid Berheim som Folkebladet tidligere omtalte. Hun i likhet med flere av de andre innbyggerne i Dyrøy ønsker ikke å betale full vannavgift for en vare de bare får deler av.

– Jeg kan ikke dusje, da går rørene tett. Det blir veldig ofte misfarging på klær selv om vi har filter i alt av vanninntak i huset. Det hjelper ikke, forteller hun.

Ifølge henne får flere beboere bare deler av en vare de betaler full pris for.

– Det bør ikke være slik. Det kan ikke være slik, sier hun.

Vannavgiften per i dag 5.307 kroner og ifølge henne er det en for høy pris å betale for et vann som er uholdbart.

LES OGSÅ: Slakter vannkvaliteten i Dyrøy

Langt fra optimalt

Øyvind Fossli ved Mattilsynet Midt-Troms, understreker at vanntilstanden i Dyrøy er veldig dårlig og langt ifra optimal.

– De siste årene har det vært påvist E.Coli to til tre ganger i året, understreker Fossli.

Ifølge han er det ikke så ofte det påvises E.Coli ved vannverk, men det forekommer. Ved Dyrøy vannverk er det for ofte påvisning.

– E.Coli i seg selv er ikke nødvendigvis farlig, men det er en indikator på fekal forurensing, som betyr forurensing fra avføring fra dyr eller mennesker, sier han.

- I fekal forurensing kan det for eksempel være salmonella eller andre farlige bakterier, legger han til.

Mattilsynets oppgave er å passe på at kommunen følger sine varslingsrutiner.

– Kommunen tar prøvene selv og er pliktig til å varsle oss hvis de påviser bakterier, sier han.

Ikke tilfredstillende

Kommunen utarbeider i disse dager et nytt vannverk til 50 millioner, og skal legge en sjøledning over til Dyrøy fra fastlandet.

– I dag er det rensing med klor på Dyrøy vannverk, men råvannskvaliteten er dessverre for dårlig til at kloren fungerer tilfredsstillende. Selve renseanlegget er svært gammelt, og tilfredsstiller ikke dagens standard, forteller Fossli.

Reklamasjonsrett

Helene Falch ved forbrukerrådet i Troms og Finnmark, forteller at vann reguleres av forbrukerkjøpslovens bestemmelser.

Hun understreker at man på lik linje med andre kjøpsvarer kan reklamere hvis det ikke holder standard.

– Man har reklamasjonsrett når vannet ikke holder normal kvalitet. Hvis det ikke blir ordnet opp raskt, vil det være mulig å nå frem til et prisavslag, spesielt hvis det er helseskadelig, forteller hun.

I så måte er det ifølge henne en høy terskel for å kreve refusjon eller tilbakebetaling av vannavgift.

- Det aller beste er hvis kommunen finner en midlertidig løsning mens utbyggingen av det nye vannverket pågår. Det blir trolig det beste for alle parter, sier hun.

Søknad

Ordfører, Randi Lillegård forteller at et prisoverslag verken blir riktig eller galt.

Jeg oppfordrer de som ikke har en god nok vare til å sende en søknad til kommunen, så skal politikerne behandle det. Det skylder vi befolkningen.

(Folkebladet.no)

Rene klær?: Slik ser klærne til Anne-Grethe Bergheim ut etter en vask. Svarte og brune striper brer seg over de nyvaska klærne. Foto: Privat