Det er forsker Christer Rolandsens ved Nina (norsk institutt for naturforskning) tabloide og enkle oppskrift på elgeksplosjonen vi opplever i Midt-Troms og særlig Målselv for tiden.

Rolandsen har ingen vitenskaplig forklaring på at elgvandringen til innlandet er større enn man har opplevd på mange år.

– For å finne ut det må man gå langt inn i tallene og statistikken. Så må man sammenligne tallene. Men det er vel så enkelt som at det skytes færre elger enn det fødes, sier Rolandsen.

Øker på kysten

Men Rolandsen ser at det er en økning i bestanden i kystnære områder.

– De som er på kysten under jakta kommer jo til Målselv senere på vinteren. Og det kan nok oppleves i Målselv som at bestanden har økt mer enn det avskytningen skulle tilsi, sier Rolandsen.

Og er det bestandsvekt ute ved kysten trekker det mer elg til innlandet, mener forskeren.

Rekordavskyting

302 elger ble skutt i Målselv under jakta. Det er et historisk tall, for aldri har det vært skutt flere elger. Kvota har økt hvert år de siste årene. Men det hjelper lite, mener Rolandsen.

– Det hjelper lite hva Målselv gjør så lenge det ikke skytes mer elg ved kysten og kanskje særlig i nabokommunen Lenvik. Det er for liten avskyting i kystkommunene. Men det er ingen gjennomgående undersøkelser som beviser noe. Man kan spekulere i at dat økningen ved kysten skyldes at det er økt tilgang på mat. Det kan være værforhold og tilgang på mat som øker bestanden. Ser vi tilbake 30 år i tid var det mindre mat og vi har mildere og kortere vintre enn vi hadde på 1980-tallet, sier Rolandsen.

Forventer enda mer

Leder i viltnemnda i Målselv, Jørn Larsen, sier at han forventer enda mer elg i Målselv i tiden framover.

– Vi har bare hatt en påkjørsel i Fagerfjell-området til nå. Der forventer jeg 10-12 i tiden framover. Tidligere startet elgtrekket på denne tiden, altså i januar-februar, sier Larsen.

Han sier at Målselv startet med økte kvoter for ti år siden.

– Det har vi fortsatt med. Det var ikke populært i nabokommunene, men det har vist seg å være riktig. Nå følger andre etter. Kvoteøkningen har vært kraftig i mange kommuner, sier Larsen.