FINNSNES: Stadig færre omkommer i trafikken. I en pressemelding fra Trygg Trafikk onsdag, kommer det frem at 53 personer mistet livet i trafikken første halvår av 2015, mot 75 personer året før. 11 personer omkom den siste måneden.

Av de 11 omkomne i juni var åtte menn og tre kvinner. Fire av de omkomne var bilførere, fem var mc-førere, en var syklist og en var fotgjenger.

Motivasjon

Til tross nedgangen, er Trygg Trafikk klar på at veldig mange ulykker skjer i sommermånedene juli og august.

– Utviklingen går i riktig retning, men i Norge har vi en tydelig visjon om at ingen skal omkomme eller skades for livet på veiene. Med denne visjon som bakteppe er nedgangen vi nå ser en sterk motivasjon til å forsterke trafikksikkerhetsinnsatsen ytterligere. Nå krysser vi fingrene for en sommer uten mange alvorlige ulykker, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk i pressemeldingen.

I 2014 døde til sammen 54 mennesker på veiene i juni, juli og august. Det er på nivå med gjennomsnittet for de siste fem somrene, men tallene varierer kraftig fra år til år.

Sommertips

Og for å unngå flest mulig ulykker, har Trygg Trafikk utarbeidet ti sommertips om hvordan du best mulig takler sommertrafikken.

1: Hold fartsgrensen, hold avstanden

Høy fart er den vanligste årsaken til at folk omkommer eller bli hardt skadet i trafikken. Husk også avstand til bilen foran: Tell 1001, 1002 og 1003 mellom bilen foran og din egen.

2: Bruk beltet riktig

Sjekk at alle i bilen bruker bilbeltet riktig. De minste  skal sitte i bakovervendt bilstol tilpasset deres vekt. Større barn og voksne skal ha beltet stramt over hoftene og skulderen. Det er farlig å ha beltet under armen eller over magen.

3: Hold fokus

30 prosent av ulykkene skyldes uoppmerksomhet. Hold fokus på veien, ikke surf eller tast på mobilen mens du kjører. Bruk håndfriutstyr. Stopp når du er trøtt.

4: Pakk smart

Pakk de tyngste tingene nederst, og langt framme i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. En iPad på 0,5 kg vil i en bråstopp i 70 km/t utgjøre en vekt på 10 kilo. Ha aldri løse gjenstander på bagasjehylla eller liggende løst andre steder i kupeen.

5: Kjæledyr

Sørg for å sikre kjæledyr  når du kjører. For store hunder er det sikrest med et solid transportbur i bagasjerommet. Mindre dyr kan plasseres i bur på gulvet inntil forseteryggen.

6: Husk varseltrekant og refleksvest

Ha varseltrekanten lett tilgjengelig, gjerne bak seteryggen. Da finner du den lett også hvis du blir påkjørt bakfra og bagasjelokket er vanskelig å få opp. Refleksvesten gjør deg synlig for andre.

7: Unngå bilsyke

Ta pauser og sørg for frisk luft. Bilsyketabletter og magnetarmbånd hjelper på bilsyke. Dropp melk og mye søtt rett før turen. Aggressiv kjørestil med mye gassing og bremsing gir lett kvalme.

8: Nok drikke

For lite væske kan gi trette sjåfører. Sørg for å ha med nok drikke på ferieturen, helst vann.

9: Sjekk dekk og lufttrykk

For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet. Lufttrykket skal tilpasses dekkdimensjon, hastighet og hvor fullastet bilen er. Slitte dekk øker risikoen for vannplaning ved regnvær på varm asfalt.

10: Campingvogner

Bilens tilhengerfeste og tilhengerens kulehanske er avgjørende for at du ikke mister hengeren, så sørg for at de alltid er i god stand. Ta hensyn til andre trafikanter og slipp dem forbi for å unngå kø.