FINNSNES: Ved utgangen av 2015 var det totalt 1580 bensinstasjoner i Norge. Sammenliknet med året før, er dette en nedgang på 0,4 prosent på landsbasis.

Økning

Men Troms er ett av fylkene i landet som har hatt en økning i antall bensinstasjoner, melder Norsk Petroleumsinstitutt i ei pressemelding fredag. Det ble én ny bensinstasjon i Troms.

Av landets 19 fylker, er det åtte fylker som har fått flere bensinstasjoner, hvorav Troms er ett av de. 11 fylker har hatt en nedgang. Til tross for nedgangen er bensinstasjonene fremdeles viktige for lokal verdiskapning.

– Bensinstasjonene er et viktig bidrag til lokal verdiskapning og sysselsetting over hele landet, ikke minst som arbeidsplass for ungdom. Mange steder er også bensinstasjonen et sosialt møtested i bygda, sier Inger-Lise M. Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt, som representerer landets drivstoffselgere.

Liten avkastning

Selv om antall bensinstasjoner øker i Troms, er det nedgang på landsbasis. Årsaken til nedgangen har blant annet med høye investerings- og driftskostnader å gjøre, og at bensinstasjonsdrift gir relativt liten avkastning.

I tillegg er bilene blitt mer drivstoffgjerrige, noe som gjør at biler kan kjøre lenger på én tank. Bransjen opplever også tøffere konkurranse fra kiosker, Brustad-buer og dagligvarebutikker.

– Når antall bensinstasjoner reduseres, blir rollen til den gjenværende bensinstasjonen enda viktigere. Tidligere var bensinstasjonene først og fremst bilverksted og drivstoffdepot, nå er de også kaffebar og døgnåpen butikk. Bensinstasjoner med et bredt tilbud av tjenester er viktig i hele landet, og særlig i distriktene, sier Nøstvik.