FINNSNES: 13 personer har så langt i år blitt drept på norske veier. Det er syv flere enn i januar i fjor.

- Hvis man sammenligner tallene for de tre siste månedene, ser vi en dobling fra samme tremånedersperiode ett år tidligere. Siden 1. november i 2015 har nå 38 personer omkommet i trafikken, mot 19 i samme periode i 2014-2015, forteller direktør i Trygg Trafikk, Jan Johansen.

Han liker ikke den negative utviklingen og mener det er bekymringsfullt at antallet dødsulykker både for januar og for de siste tre månedene samlet har økt så pass mye.

- Krevende

Av de omkomne i januar i år er ni menn og fire kvinner. Av de drepte var det ni bilførere, to fotgjengere, én bilpassasjer og én på traktor.

- I tillegg har det vært flere stygge kollisjoner på glatt føre.

I følge Johansen og Trygg Trafikk sitter hver og en av oss med nøkkelen til å redde liv på veien. Han oppfordrer nå alle til å ta ansvar og bruke sunt folkevett på vanskelige vinterveier:

–  Vinterkjøring er krevende. Som tommelfingerregel bør farten som regel alltid være lavere på vinterføre. Kjører du på is, slaps eller annet glatt underlag, bør du holde hastigheten under fartsgrensen.  Det tar litt over ett sekund fra du ser en fare til du trykker inn bremsen. På glatt føre blir bremselengden opp til fire ganger så langt som på tørt føre, sier Johansen.

- La bilen stå

I tillegg til lav fart er det også viktig å sørge for god sikt.

- Skrap ruter og lykter fri for is og snø. Om du blir sliten i øynene av å kjøre er det smart å sjekke synet. De fleste av oss ser nemlig dårligere etter fylte 40 år. For fotgjengere er det aller viktigste å være synlige for andre. Husk at refleks reduserer risikoen for å bli påkjørt med hele 80 prosent, oppfordrer han.

Fordi stadig flere kjører piggfritt, er det smart å ta med hurtigkjettinger.

- De kan lett legges på om du sliter med å komme fram. Dekkrens er også nyttig. Det er vinterdager i Norge hvor det å la bilen stå og heller reise kollektivt eller bli hjemme faktisk er den eneste riktige løsningen.

Trygg Trafikks vintertips:

  • Senk farten: Farten bør som regel alltid være lavere på vinterføre.

  • Skrap is: Ikke slurv med å skrape is og børste snø av bilen.

  • Ta med hurtigkjettinger og dekkrens.

  • Bruk refleks: Refleks er den beste måten å gjøre seg synlig i mørket.

  • La bilen stå? På de verste dagene er det riktige alternativet å la bilen stå.