Fritz-Erik Dagfinnsønn Hallangen (t.v) og Jim Wilhelmsen gliser der de står på fiskebruk-kaia i Fjordgård. Bildet er tatt sommeren 1982. De to ungdommene deltok denne sommeren på seisjau ved fiskebruket. Fiskebruket i Fjordgård var inne i sin glanstid. Eierne, Kyrre og Selma Eriksen, sørget for god aktivitet.

De satset både på saltfisk og filetproduksjon, og hadde masse folk i arbeid, både av kvinner og menn. På somrene kjøpte denotsei som ble låssatt i pose utafor kaia, og håvet opp etterhvert som produksjonen gikk unna.

– Det var ei artig tid. Så godt som hele bygda var i arbeid på bruket, forteller Fritz-Erik i dag. Senere på 80-tallet ble bruket overtatt av nye eiere. Da de gikk konkurs, kom Nergård i Senjahopen inn og overtok.

Nergård drev bruket noen år, før han valgte å legge ned produksjonen som ledd i strukturering. Etterpå har det kun vært spredt aktivitet ved anlegget. Forsøk på ny drift med hermetikkfabrikk og mel- og oljefabrikk basert på slog og fiskeavfall, har mislyktes.

På bildet ser vi tre båter liggende for anker på reia, det er fra venstre «Senjafisk», eid av Leif og Ingvald Nilsen, «Hilmar», eid av Karl Simon Simonsen og «Kråkegga» som var eid av Odd Sørensen. «Hilmar» ble brukt som legeskyssbåt og til tranfrakt.

Tekst og foto: Vidar Bjørkli

Fritz-Erik Dagfinnsønn Hallangen (t.v) og Jim Wilhelmsen på fiskebruk-kaia i Fjordgård sommeren 1982. Foto: Vidar Bjørkli