I en gammel torveskjå i utkanten av innmarka i Mefjordvær hadde denne kameratgjengen sitt eget samlingssted på 70-tallet. Fra venstre rundt bordet ser vi Jon Larsen, Tor-Sverre Bjørnstadjordet, Stig Johansen og Bjørn Einarsen.

Torveskjåen hadde de fått av bestefaren til Bjørn, Søren. – Vi kledte skjåen med blikkplater utvendig for å få den vindtett, og satte inn en ovn. Her tilbrakte vi mye tid. Vi pleide å ta med oss vaffelrøre heimefra og steike vafler på ovnen, forteller Bjørn. Patronbeltene som han og Tor-Sverre er utrustet med, forteller sitt om hva de lekte: Det gikk mye i cowboy og indianer.

– På taket hadde vi montert ei tønne som utkikkspunkt for å speide etter «fiender» og hindre at vi ble angrepet. I skjåen, som kameratgjengen hadde i flere år, samlet de etterhvert mange gamle gjenstander og effekter. Mye av det hadde de funnet i det veltede huset til Hans Brox.

– Dessverre gikk både gjenstandene og skjåen tapt i en brann til slutt, forteller Bjørn Einarsen, som minnes oppveksten i Mefjordvær som ei fantastisk tid.

Tekst og foto: Vidar Bjørkli