MELLEMBYGD: Det var Tromsø og Omegn trekkhundklubb som inviterte til trening og sosialt treff for medlemmer og øvrige som er interessert i trekkhundsporten. Hele 60 voksne og over 20 barn, og med tilsammen over 300 hunder hadde funnet veien til Espen Prestbakmo og hans familie som stilte med gårdsplass og treningsfasiliteter i Mellembygd i Målselv.

Tradisjon

Aldri før har det vært så mange mennesker og hunder samlet på det tradisjonelle treffet, som var det  14. i rekken.  Hundekjørere fra Sortland i sør til Nordreisa i nord fant seg godt til rette under trekkhundtreffet i Målselv.

– Hvorfor er det viktig med trekkhundtreff?

– Det er viktig for sosialisering og trening av hundene, og det er artig å treffes, forteller Espen Prestbakmo.

Han forteller at de som er ny i miljøet lærer av de mer erfarne kjørerne og de som har noen år på baken med hundekjøring er høstens første trekkhundtreff blitt en sosial tradisjon.

– Ikke minst er det veldig artig for alle ungene som har lekt sammen hele helga, forteller en fornøyd medarrangør.

Faglig

Under årets treff var det satt av tid til faglig påfyll og inspirasjon.

Langdistansekjører Tommy Jordbrudal  hadde kommet helt fra Svalbard, hvor han bor, for å holde foredrag om da han deltok i verdens lengste hundeløp i Iditarod i Alaska sist vinter.

– Det er utrolig moro at trekkhundmiljøet er blitt så stort, og gøy at folk finner seg til rette, sa Tommy Jordbrudal som har vært en aktiv hundekjører siden 90-tallet.

En hvit duk var spikret på fjøsveggen og fungerte som lerret der fantastiske bilder fra Alaska ble delt med publikum.

Hundekjørere med alt fra ingen hunder, men drømmer om å få, og til flere storspannkjørere og næringsdrivende med opp til hundre hunder i kennelen, var svært lydhøre under foredraget til Jordbrudal, selv om regnet plasket ned.

Også Ivar Johan Sørli fra Gratangen synes det var inspirerende å høre Jordbrudal fortelle om sine opplevelser fra Alaska.. Han og kona Silje Stemland har12 alaska huskyer i sin kennel.

Sørli ble bitt av «hundkjørerbasillen» på begynnelsen av 2000-tallet. Det var utgangspunktet med to huskyer og en pulk for å komme seg på tur. Men etter hvert økte han opp til seks hunder for å kunne kjøre slede. I 2006 var han handler for to hundekjørere fra Bardu under Finnmarksløpet, og da kom tanken om å begynne med løpskjøring, og dermed økte han og familien kennelen til 12 huskyer. Han deltok på 500 km  i Finnmarksløpet sist vinter. Målet nå er å delta på Finnmarksløpet i 2015.

– Det var en skikkelig gulrot å komme hit på treffet og høre på noen som har fulgt drømmen sin. Jeg tror alle hundekjørere har en drøm om å delta i Iditarod, sa Sørli.

Hundeglede

Tommy Jordbrudals interesse for å kjøre verdens lengste hundeløp startet allerede i 1993, da han jobbet som handler for en kvinnelig hundekjører i Alaska.

Hans råd til alle som driver med hundekjøring og som drømmer om å delta i enten Finnmarksløpet eller i Iditarod

– Det vil aldri passe, så det er bare å gjøre det og gripe de mulighetene som kommer, råder han.

Men selv om han er en hundekjører med mange års erfaring, er han opptatt av at det handler ikke mest om å bli best, men om gleden med å være sammen med hundene og få det til å fungere best mulig.

– Jeg var blant de siste som kom i mål, slik at det var  å være på tur og løpsgleden som var det største med å delta i Iditarod, avslutter Tommy Jordbrudal.

(Folkebladet.no)